Este important sa sti sa gatesti dar in acelasi timp este important mediul si modul de a servi masa. De aceea am ales sa prezint intr-un articol cateva reguli importante despre aranjarea mesei. Detaliile fac diferenţa atunci când vorbim de aranjarea mesei.La fel cum accesoriile completează şi personalizează ţinută unei femei, la fel şi decorarea mesei poate transforma atmosfera in functie de evenimentul la care te gasesti. Oricine merge în vizită sau primeşte musafiri trebuie să ştie că regula cea mai de bază este că apartamentul şi masa trebuie să fie curate şi aerul trebuie să fie proaspăt, pentru ca musafirii să intre într-o casă primitoare şi să se simtă bine. La aranjarea unei mese se tine seama de:
•Numarul de invitati
•Meniul ales
•Bauturile ce vor fi alese
Reguli importante pentru a crea un confort intre invitati
Persoanele invitate nu trebuie sa fie mai multe decat isi permite capacitatea mesei si a incaperii in care se primesc.
Scaunele trebuie sa fie asezate in jurul mesei la o distanta optima astfel incat sa nu fie nici prea aproape pentru a stanjenii in timpul mancarii,dar nici prea departe pentru a incomoda purtarea de discutii.
Fata de masa trebuie sa fie perfect curata si calcata,pe ea pot fii aranjate servete decorative pentru fiecare pesoana in parte.
Dupa ce toti si-au ocupat locurile,gazda va dori pofta buna la toti,apoi pot incepe sa manance.
Prima dată se va servi aperitivul, după care va urma supa.
A doua oara numai atunci se cade sa iti pui in farfurie daca si-au pus deja toti si a mai ramas pe platou.
Cine serveşte pe musafiri cu supă sau cu băutură va sta în partea dreaptă a celui pe care îl serveşte, la celelalte feluri de mâncare va sta în partea stângă.
Totdeauna se servesc prima dată doamnele apoi, bărbaţi,pe cei mai în vârstă mai întâi apoi pe cei mai tineri.
Regulile impun urmatoarea asezare a tacamurilor si a veselei:
Este obligatoiru ca pe masă să existe încă de la început farfuriile, tacâmurile şi paharele necesare.
Numărul de tacâmuri şi aşezarea lor diferă în funcţie de meniul servit la masă.La o masa festiva este obligatoriu să schimbi tacâmurile şi să foloseşti pentru fiecare fel tacâmul lui, la fel şi farfuriile, dar pentru o masă mai puţin pretenţioasă nu este obligatoriu schimbarea lor continuă.
La dreapta farfuriei lingura de supa,cutitul de peste si cutitul de carne.
La stanga farfuriei,furculita de peste si cea de carne.
In fata farfuriei,cutitul si lingurita de desert.
La mâncăruri cu oase punem o farfurioară in partea stanga.
Lamele cutitelor vor fi indreptate intotdeauna spre farfurie.
Paharele se aseaja perfect unul langa altul de preferat unul pentru bauturi racoritoare si unul pentru vin.
Daca se servesc bauturi tari,este necesar un pahar special pentru acestea,la fel si pentru sampanie.
Paharele vor fi asezate in partea de sus a farfuriei in functie de ce ceea ce va fi servit,de la stanga la dreapta,de la cel mai mic la cel mai mare.
Aceste pahare este de preferat sa fie din acelasi set.
Este mai elegant dacă băuturile aperitive se servesc la o alta măsuţă unde musafirii pot sta pe canapea sau fotolii, dar nu este obligatoriu , mai ales daca spatiul nu ne permite.
Sticlele de apă şi de vin se pun simetric pe masă, şi la îndemâna bărbaţilor pentru că ei trebuie să servească băuturile. Este bine dacă le punem pe o tăviţă ca să evităm pătarea feţei de masă. Dacă masa nu este suficient de mare ca să încapă sticlele pe ea, băutura va fii servită în mod obligatoriu de bărbatul casei, niciodată de femeie. Nu se toarnă băutură în pahare doar în cazul în care ele sau golit.
Farfuria suport este necesara pentru a aranja in jurul ei toata vesela de care este nevoie la servirea unei mese.
Farfuriile trebuie să nu fie nici în afara margini mesei şi nici prea înlăuntrul ei, pentru ca să se poată mânca comod.
Farmecul unei mese nu tine doar de aranjarea perfecta a elementelor ce o compun,avem nevoie de o atmosfera placuta care poate fi creeata prin diverse decoratiuni,adaugate pe masa,flori,lumanari si betisoare parfumate.
Obiecte folosite la servirea preparatelor si bauturilor
Clasificarea obiectelor de servire. Obiecte folosite pentru consumul preparatelor si bauturilor.
Folosite in comun :
Solnite, mustariere, oliviere, fructiere, cosulete pentru produse de panificatie si serviciu pentru cafea cu lapte.
Folosite individual :
Farfurii,cesti,cani,pahare,tacamuri.
Obiecte de servire auxiliare :
Naproane,servete,scrumiere,frapiere,suport scobitori si suport servetele.
Obiectele de servire se grupeaza altfel:
Din portelan si faianta :
Platouri,supiere,cesti,compotiere.
Din ceramica sau lut :
Ulcele,solnite,plosti,vaze pentru flori.
Din alpaca argintata :
Tavi, platouri, legumiere, servicii pentru cafea, lapte, ceai, tacamuri, zaharnite, cupe pentru inghetata.
Din metal inoxidabil :
Platouri,boluri,tavi,clesti pentru prajituri,zaharnite.
Din sticla sau cristal:
Pahare,cupe,fructiere,oliviere.
Din material plastic:
Lopatica pentru tort,lopatica pentru paine.
Din materiale textile:
Fete de masa,naproane etc.
Din lemn sau impletituri :
Tocatoare,cosulete pentru produse de panificatie.
Pentru decorarea salii si a meselor :
Vaze cu flori, suport lumanari, fanioane.
Ce spun bunele maniere :
Intotdeauna foloseste prima data tacamurile aflate cel mai aproape de mana ta,nu de farfurie.
Nu musca niciodata din felia de paine,ci rupe din ea.Cand vrei sa mananaci paine cu unt,intinde-l pe o bucata de paine,nu pe felia intreaga.
Pentru a sorbi ultimele linguri de supa,nu indrepta farfuria spre tine,ci in partea opusa.
Evita sa folosesti telefonul mobil, pentru cazuri de urgenta iesi afara sa vorbesti.