Reteta "romaneasca autentica"...glumesc:). Nici somon nu se pescuieste la noi si nici sosuri olandeze ....dar am incercat undeva felul preparat, care pe un meniu scria "somon de norvegian cu sos de' olandeze":)...chiar a fost buna mancarea.
Nu ma apuc eu acum"sa...
In primul rand, spalam fructele, cu tot cu decojit pepenele (usoara atentie la zmeura sa nu fie "terfelita" :), ). Menta tot asa usor clatita...asezam in vasul de serviree fructa cu fructa si frunza cu frunza...fara sa "invartim" in ele ca in mamaliga. Dupa ce am asezat...
Am incercat ceva simplu din ingredinetele de mai sus, in 3 sortimente:
1. Castraveti si gogonele, morcovei si alte cele, asortate intre ele;
2. Castraveti si conopida si-o varzica deocheta, ca sa zic ca bine arata
3. Vreo cativa ardei frumosi, umpluti cu varza tocata si cumva asezonata....
Racii se spala in multe ape si se curata cat de mult posibil.
Am pus la fiert intre timp la fiert intr-o oala mare cam de 8 litri, 4 litri de apa + frunzele de dafin + celelate ingrediente cu usturoiul tocat rondele si am lasat pana a inceput sa clocoteasca.
Dupa care, ce sa zic a inceput...
Incep cu stangul avand in vedere ca ardeii i-am copt pe o tabla speciala la focul de la aragaz (daca era pe o plita/gratar in aer liber) era mult mai bine. Asa ca m-am chinuit un pic, am intors ardeii pe toate partile pana au prin o crusta rumena, fara sa ii fac scrum, dupa care i-am pus...
Cum preparam aceasta delicioasa reteta de paste cu carne de vita si purcel, cu ciuperci si sos de rosii la cuptor
Am pus la fiert intr-o olicica cat sa incapa la ochi, pastele cu putina sare si o lingurita ulei de masline.
Am tinut la fiert cam 8-10 min, la foc mediu dupa care am...
Am curatat dovleceii de coaja si i-am taiat cubulete. Intr-o craticioara am pus la incins putin ulei de masline dupa care am adaudat usturoiul taiat subtire si 2 cepe mici tocate. Am invartit in ele 20-30 secunde dupa care am agaugat cubuletele de dovlecel peste care am pus putina sare, piper dar...
Totul incepe de la piatza...important zic eu ca ierburiile sa fie fresh....nu "obosite"...se spala bine in apa rece...si eu din lene le-am bagat la gramada...dar la foc semi-mic cu morcoveii,dovlecel, ceapa verde taiata rondele, telina cubuletze, hreanul ras...cartofeii...
Salata verde am desprins din ea frunza cu frunza si am spalat bine fiecare frunza in parte cu apa rece, la fel si celelate legume. Mie imi place salata sa o rup frunzulite mai mici cu mana, fara sa o tai.
Peste salata am adaugat celelalte legume si verdeturi taiati in bucati mai medii, apoi,...
Rondelele de somon le-am spalat un pic si le-am zvantat si apoi le-am "mangaiat" cu cateva picaturi de ulei de masline (cat sa nu se lipeasca de gratar, ca oricum somonul este un peste grasunel si isi va lasa el sucul pe gratar) si le-am dat cu putin piper.
Pe gratarul incins bine am...
Se spala bucatile de peste si se zvanta...la fel si crevetii.
Punem pestele intr-un vas termorezistent, peste care adaugam usturoiul verde taiat in bucatele medii, firul de ceapa verde intreg, boabele de piper, boabele de mustar, frunzele de dafin, hreanul dat prin razatoare, lamaia...
Am spalat putin crevetii si i-am lasat la scurs.
Am taiat cele 2 fire de ceapa verde in bucati cat mai mari cat sa pot scoate din ele pe final, usturoiul taiat patratele mici mici iar patrunjelul spalat si lasat frunze intregi.
Am pus uleiul la incins un pic, la foc mediu, am adaugat ceapa...
Se spala bine cele 4 bucati de rasol, se pun la fiert, se curata de spuma de cate ori este cazul (eu am tot faza cu dupa ce a incetat spuma, scot bucatile, scurg zeama si o strecor si curat oala de depunerile de pe fund).
Dupa ce am pus din nou in oala curata bucatile de rasol, adaug zeama...
Cotletele de purcel proaspete, spalate un pic, batute usor cu ciocanelul de specialitate, date cu putina sare, speriate cu putin piper si cremuite bine cu condimentele si uleiul de masline.
Cam jumate de ora la rece si pe urma la sfarait pe gratar, cat sa fie cat de cat fragede sa nu para ca...
Pulpitele de pui le-am luat pielitele, le-am spalat si le-am taiat in 3 astfel sa ramana si ceva cu oscior de ros.
Am tocat legumele si usturoiul verde si le-am pus un pic la calit in 2 linguri de ulei de masline si 2 de apa. Dupa ce s-au inmuiat un pic si a inceput sa miroasa a ardei copt...
Se curata peste de solzi si de intestine, la scrumbie va fi mai usor dar nici carasul nu se curata foarte greu. In imagine sunt 5 carasi dar am folosit numai doi.
Se spala in apa rece, cu atentie a se curata in interior mai ales carasul pana i se disting carnea roz si coastele
Se cresteaza...
In primul rand mie imi plac ciorbele sau supele sa fie cat mai limpezi / clare si asta necesita un timp de pregatire mai indelungat.
Carnea proaspata sau decongelata cu ceva timp inainte si scursa, se spala cu apa rece (nu foarte mult sa nu ii luam gustul) si se scurge.
Carnea de vitel sa...
Somon cu sos olandez
Reteta "romaneasca autentica"...glumesc:). Nici somon nu se pescuieste la noi si nici sosuri olandeze ....dar am incercat undeva felul preparat, care pe un meniu scria "somon de norvegian cu sos de' olandeze":)...chiar a fost buna mancarea. Nu ma apuc eu acum"sa...
Salata de fructe "ametzita"
In primul rand, spalam fructele, cu tot cu decojit pepenele (usoara atentie la zmeura sa nu fie "terfelita" :), ). Menta tot asa usor clatita...asezam in vasul de serviree fructa cu fructa si frunza cu frunza...fara sa "invartim" in ele ca in mamaliga. Dupa ce am asezat...
Muraturi asortate colorate
Am incercat ceva simplu din ingredinetele de mai sus, in 3 sortimente: 1. Castraveti si gogonele, morcovei si alte cele, asortate intre ele; 2. Castraveti si conopida si-o varzica deocheta, ca sa zic ca bine arata 3. Vreo cativa ardei frumosi, umpluti cu varza tocata si cumva asezonata....
Racii Roscovani (raci fierti cu mirodenii)
Racii se spala in multe ape si se curata cat de mult posibil. Am pus la fiert intre timp la fiert intr-o oala mare cam de 8 litri, 4 litri de apa + frunzele de dafin + celelate ingrediente cu usturoiul tocat rondele si am lasat pana a inceput sa clocoteasca. Dupa care, ce sa zic a inceput...
Ardei copti scaldati cu sos de rosii si busuioc
Incep cu stangul avand in vedere ca ardeii i-am copt pe o tabla speciala la focul de la aragaz (daca era pe o plita/gratar in aer liber) era mult mai bine. Asa ca m-am chinuit un pic, am intors ardeii pe toate partile pana au prin o crusta rumena, fara sa ii fac scrum, dupa care i-am pus...
Paste cu carne de vita si purcel, cu ciuperci si sos de rosii la cuptor
Cum preparam aceasta delicioasa reteta de paste cu carne de vita si purcel, cu ciuperci si sos de rosii la cuptor Am pus la fiert intr-o olicica cat sa incapa la ochi, pastele cu putina sare si o lingurita ulei de masline. Am tinut la fiert cam 8-10 min, la foc mediu dupa care am...
Salata cremoasa de dovlecei
Am curatat dovleceii de coaja si i-am taiat cubulete. Intr-o craticioara am pus la incins putin ulei de masline dupa care am adaudat usturoiul taiat subtire si 2 cepe mici tocate. Am invartit in ele 20-30 secunde dupa care am agaugat cubuletele de dovlecel peste care am pus putina sare, piper dar...
Ciorbita cu loboda si ierburi de primavara
Totul incepe de la piatza...important zic eu ca ierburiile sa fie fresh....nu "obosite"...se spala bine in apa rece...si eu din lene le-am bagat la gramada...dar la foc semi-mic cu morcoveii,dovlecel, ceapa verde taiata rondele, telina cubuletze, hreanul ras...cartofeii...
Salata de primavara din epoca de piatra
Salata verde am desprins din ea frunza cu frunza si am spalat bine fiecare frunza in parte cu apa rece, la fel si celelate legume. Mie imi place salata sa o rup frunzulite mai mici cu mana, fara sa o tai. Peste salata am adaugat celelalte legume si verdeturi taiati in bucati mai medii, apoi,...
Somon pe gratar cu sos de lamaie usturat
Rondelele de somon le-am spalat un pic si le-am zvantat si apoi le-am "mangaiat" cu cateva picaturi de ulei de masline (cat sa nu se lipeasca de gratar, ca oricum somonul este un peste grasunel si isi va lasa el sucul pe gratar) si le-am dat cu putin piper. Pe gratarul incins bine am...
Crap la cuptor cu creveti
Se spala bucatile de peste si se zvanta...la fel si crevetii. Punem pestele intr-un vas termorezistent, peste care adaugam usturoiul verde taiat in bucatele medii, firul de ceapa verde intreg, boabele de piper, boabele de mustar, frunzele de dafin, hreanul dat prin razatoare, lamaia...
Creveti cu gust ... de primavara
Am spalat putin crevetii si i-am lasat la scurs. Am taiat cele 2 fire de ceapa verde in bucati cat mai mari cat sa pot scoate din ele pe final, usturoiul taiat patratele mici mici iar patrunjelul spalat si lasat frunze intregi. Am pus uleiul la incins un pic, la foc mediu, am adaugat ceapa...
Rasol de vitel si purcel cu hrean
Se spala bine cele 4 bucati de rasol, se pun la fiert, se curata de spuma de cate ori este cazul (eu am tot faza cu dupa ce a incetat spuma, scot bucatile, scurg zeama si o strecor si curat oala de depunerile de pe fund). Dupa ce am pus din nou in oala curata bucatile de rasol, adaug zeama...
Cotletele de purcel pe gratar cu pepenasi murati
Cotletele de purcel proaspete, spalate un pic, batute usor cu ciocanelul de specialitate, date cu putina sare, speriate cu putin piper si cremuite bine cu condimentele si uleiul de masline. Cam jumate de ora la rece si pe urma la sfarait pe gratar, cat sa fie cat de cat fragede sa nu para ca...
Tocanita de pui cu cartofi si capere
Pulpitele de pui le-am luat pielitele, le-am spalat si le-am taiat in 3 astfel sa ramana si ceva cu oscior de ros. Am tocat legumele si usturoiul verde si le-am pus un pic la calit in 2 linguri de ulei de masline si 2 de apa. Dupa ce s-au inmuiat un pic si a inceput sa miroasa a ardei copt...
Saramura de scrumbie si caras
Se curata peste de solzi si de intestine, la scrumbie va fi mai usor dar nici carasul nu se curata foarte greu. In imagine sunt 5 carasi dar am folosit numai doi. Se spala in apa rece, cu atentie a se curata in interior mai ales carasul pana i se disting carnea roz si coastele Se cresteaza...
Ciorbita de vitel si oase de purcel
In primul rand mie imi plac ciorbele sau supele sa fie cat mai limpezi / clare si asta necesita un timp de pregatire mai indelungat. Carnea proaspata sau decongelata cu ceva timp inainte si scursa, se spala cu apa rece (nu foarte mult sa nu ii luam gustul) si se scurge. Carnea de vitel sa...