O ciorbita calda pe zi bine facuta este un deliciu si eu recomand cel putin pentru pranz o portie de ciorbita.
In primul rand mie imi plac ciorbele sau supele sa fie cat mai limpezi / clare si asta necesita un timp de pregatire mai indelungat.
Carnea proaspata sau decongelata cu ceva timp inainte si scursa, se spala cu apa rece (nu foarte mult sa nu ii luam gustul) si se scurge.
Carnea de vitel sa taie in cubulete considerabile, apoi impreuna cu oasele de purcel se pun intr-o oala la fiert cu apa si o lingura de sare. (cum mancarea buna se face in vase mai mari si la la foc mic, eu am ales o oala de 8 kg).
In timp ce carnea fierbea, la foc mijlociu am inceput sa pregatesc legumele.
- primul pas a fost decojirea acestora;
- eu prefer ciorbita sa nu fie chiar o amestecatura surda de legume si carne, in acest sens am incercat sa pastrez legumele pe cat posibil in bucati cat mai mari;
- 2 morcovi taiati rondele pe jumatate, unul se pastreaza pentru a fi pus intreg la fiert;
- cele 2 cepe decojite le-am lasat intregi pentru a fi puse la fiert;
- telina am taiat-o in jumate, jumate se pastreaza intreaga, jumatate am taiat-o cubulete;
- aredeiul l-am taiat cubulete;
- pastranacul l-am taiat in jumate, jumate se pastreaza intreag, jumatate am taiat cubulete;
- cei 3 catei de usturoi se decojesc si se pastreaza intregi;
Cel putin la mine de cate ori am facut ciorbita asta, carnea face destul de multa spuma care trebuie indepartata din oala cu regularitate.
Cand carnea este cam 30-40% fiarta, am oprit focul. Datorita faptul ca desi am luat constant spuma, pe peretii oalei si pe fundul acestei, oricum as incerca tot raman niste impuritati din firbere, in special datorita oaselor de la purcel.
Am scos carnea si am pus-o intr-o sita si am scurs intr-un vas mai mare zeama deja existenta. Se pot observa acele impuritati pe marginile si pe fundul oalei. In consecinta pentru a evita aspectul incomod al acestora si ca ciorbita sa iasa cat mai clara, am luat oala si am spalat-o de acele depuneri.
Ulterior, am mai spalat inca odata carnea, dar doar asa cum era in sita sub 2-3 jeturi de apa rece si am pus carnea din nou la fiert in zeama initiala si strecurata.
Apoi, am pus legumele, atat cele taiate cubulete sau rondele cat si cele taiate intregi, mai putin cartofii pe care i-am taiat cam in 6 parti. Am pus manuta de boabe de piper, cei trei catei de usturoi, hreanul si am dat focul mic pana ce am observat ca radacinoasele intregi au inceput sa se inmoaie bine.
Dupa acest moment, tot ce am pus intreg, un morcov, bucata de telina si de pastarnac, ceapa, catei de usturoi...am scos din ciroba si am adaugat cubuletele de cartofi.
Cand cartofii erau aproape fierti am adaugat sucul de rosii si pasta de ardei, apoi am mai lasat cam 15 minute si am adaugat pastele / taiteii si borsul. Dupa alte 10-15 min am pus verdeata si am stins focul.
Ciorbita se lasa macar 15 min sa se odihneasca dupa ce am stins focul.
E adevarat ca dureaza ceva timp dar este un deliciu.