Varza murată călită, cu carne proaspătă sau afumături, era la ordinea zilei la bunica mea, începând cu pomana porcului și până târziu, în primăvară, când se termina varza murată. De atunci am prins gustul ei indiferent dacă era făcută cu carne proaspătă, costiță afumată, but de porc afumat sau chiar cu slănină. Îmi amintesc cu câtă plăcere mâncam varză murată, direct din butoiul care era în tindă, sub scara pe care se urca în podul casei. Ce amintiri frumoase!
Pasul 1. Curățăm ceapa, o spălăm bine și o tocăm mărunt. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm usturoiul și varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), la foc mic, cam 10-15 minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fundul tigăii, după care oprim focul. Condimentăm cu piper măcinat și boia de ardei, după gust! Sare punem doar dacă mai este nevoie!
Observație: Deoarece afumăturile sunt deja condimentate, puteți să nu mai puneți condimente deloc!
Pasul 2. Într-o tigaie punem afumăturile și le prăjim, nu prea tare, în puțin ulei, după care le scoatem pe o farfurie. Eu nu folosesc uleiul în care am prăjit afumăturile deoarece are gust foarte puternic de la ele. Însă dacă vă place mâncarea mai grasă/condimentată, puteți să-l folosiți.
Pasul 3. Batem oul și îl mixăm împreună cu smântâna, într-un pahar mai înalt (de sticlă sau plastic).
Pasul 4. Într-o tavă pentru cuptor sau într-un vas potrivit (eu am folosit un vas termorezistent cu capac) punem un strat de varza călită, afumături, un nou strat de varză călită, suc de roșii, afumături, până ce terminăm ingredientele. Turnăm apoi smântâna iar deasupra presărăm cașcavalul răzuit.
Pasul 5. Punem vasul în cuptorul încins și lăsăm la foc mediu (cu capacul pus!), până ce mai scade, dacă e prea apoasă. Îndepărtăm apoi capacul și mai lăsăm doar până ce se topește cașcavalul și se formează o crustă aurie. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se topească cașcavalul.
Poftă bună!
1
Nu prăjiți prea tare ceapa și varza, deoarece devin amare, dacă se ard.
2
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți pune pastă de roșii diluată cu apă sau puteți pune o roșie proaspătă, tăiată mărunt, la călit împreună cu varza.
3
Dacă nu suportați prăjelile, preparatul poate fi făcut și fără să mai prăjiți ingredientele înainte de a le pune la cuptor.
4
Preparatul poate fi asezonat cu orice condimente sau ierburi aromatice doriți dar la fel de bine putem să nu punem deloc deoarece afumăturile sunt deja condimentate.
5
Preparatul poate fi făcut chiar și cu varză dulce.
6
Serviți neapărat cald.