Forma pâinii de sărbătoare este colacul, o pâine albă ce se coace la sărbători din făină de grîu de calitate superioară. Pâinea coaptă pentru sărbători se deosebeşte de cea de zi cu zi după conţinutul aluatului, după forma ce i se dă și după felul în care este împodobită.
Colacii se fac de diferite forme şi mărimi, în functie de rolul indeplinit. Se împletesc în două, trei, patru, şase, opt, chiar şi în şasesprezece sau mai multe viţe.
Rolul colacilor la nunta
Majoritatea etapelor nunții sunt însoțite de prezența unui colac.
Bradul de nunta (Oltenia si Muntenia) este susținut de un colac pe care îl ia brădarul. Stegarii din alai (Transilvania) poartă în mâini un colac mare care le revine dupa ceremonie, tinerii (in Nordul Moldovei) primesc “colacul flăcăilor”. Animalele de la căruță sunt împodobite cu colaci(sudul Transilvaniei), pe care îl iau drept răsplată, pentru serviciile aduse în cadrul nunții, conducătorii respectivelor vehicule.
Mireasa este impodobită fiind asezată pe doi colaci (Oltenia) sau primește alaiul de nuntă privind printr-un colac; dupa cununie mănâncă din același colac cu ginerele, i se rupe colacul miresei deasupra capului cand pleacă la biserică, cât durează “îmbrobodirea” ține pe brațe doi colaci, darul (banii) se adună pe un colac, tânăra noră este primită în noua gospodărie cu unul sau mai mulți colaci oferiți de socri etc.
Cum se prepara Turta miresei
Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important colac al nunții, fiind de obicei rotund, impodobitacu diverse ornamente și împletituri. Motivul caracteristic al colacului de mireasa este împletitura, decorată sau nu cu pasări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.
Colacul miresei este un simbol al fertilității și poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa însăși (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie.
Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.
Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min.
După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în 3 bucăți inegale – de aproximativ 40 %, 40% şi 20% și se lasă “să se odihnească” timp de cateva minute.
Fiecare dintre cele 2 bucăți mai mari de aluat se împarte în mai multe părți egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modelează sub forma unor fâșii; apoi fâșiile rezultate se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai mai multe până ce iau forma unei cosițe.
Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn iar capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut.
Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobește colacul apoi se lasă încă 10-15 minute să crească.
Se dă la cuptor la o temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.
Aluatul pentru Colacul de Întâmpinare se face la fel ca cel pentru Turta Miresei dar diferă modul în care este împletit și împodobit.
Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu. In Moldova exista obiceiului schimbului de colaci intre mire si mireasa: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui in schimb ce primeste colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.
Pâinea mirilor /Colacul mirilor (Jemne) - obicei din Moldova (vezi reteta)
Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiti cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac. Aceștia trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el. Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.
Colacii Nașului - obicei din Moldova
Sunt 2 sau 3 colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară Gold Maya care se închină/ se dau cadou nașilor în timpul nunții sau a doua zi dupa nunta de catre fini sau socri.
Colacii socrilor
Se pregatesc 4 colaci mari pentru socri. La o saptamana dupa nunta, insurateii se duc cu parintii tanarului la parintii fetei, de le duc colaci, ca multamita de cinstea fetei. In Moldova si Dobrogea exista obiceiul de schimbului de colaci intre socri (incuscrirea).
Tortul de nunta
Romanii aveau obiceiul ca la sfirsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o pine deasupra capului miresei, iar numarul farimiturilor indica citi copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste farimituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, piinea a fost inlocuita cu prajituri si mai târziu cu tortul miresei.