Este un tort micut si bun, preparat cu cateva ingrediente fara gluten.
Pentru blat, sfaramam biscuitii intr-un bol si adaugam peste ei, untul topit, in laptele de cocos usor incalzit.
Ii amestecam bine si tapetam cu ei, baza unei forme de copt.
Eu am ales o tava din silicon, in forma de inimioara, sa fie in ton cu campania.
Am ales sa tapetez tava cu hartie de copt, pentru a scoate mai usor tortuletul din ea.
Dam blatul la frigider pana cand preparam si cremele.
Pentru stratul de biscuiti, punem intr-un vas pe foc, merele razuite, amestecate cu zaharul si scortisoara, iar cand isi lasa suficient sirop, adaugam untul si o lingura de faina, numai daca este cazul, adica daca este prea mult sirop.
Eu am adaugat o lingura rasa de faina fara gluten, pentru ca mi s-a parut sirop mult.
Amestecam bine merele pe foc, pana fierb in doua-trei clocote, asa incat faina sa fie preparata, apoi stingem focul, lasam compozitia sa se tempereze 5-6 minute si o intindem peste blatul de biscuiti.
Dam din nou tortuletul la frigider pana se raceste si stratul de mere.
Pentru crema de vanilie, frecam galbenusurile cu un praf de sare si zaharul, apoi le diluam cu doua linguri de apa rece si adaugam faina.
Omogenizam bine compozitia si turnam peste ea, laptele de cocos.
Punem vasul pe foc si amestecam continuu, pana cand crema se ingroasa ca o budinca.
Dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul si esenta de vanilie, apoi lasam crema sa se raceasca, acoperita cu o folie, sa nu prinda crusta.
Punem folia direct pe crema, altfel se formeaza condens.
Mixam smantana pentru frisca, pana se formeaza frisca si o amestecam cu crema de vanilie racita.
Ornam tortuletul cu aceasta crema, ajutandu-ne de un posh cu dui stelat, apoi il decoram cu cativa biscuiti, pentru ca sunt prea frumosi sa nu-i expunem.
Il mai ornam si cu cateva capsuni si il dam la rece pentru cateva ore, apoi il putem portiona si savura cu cei dragi.
1
In compozitia de mere este optional a adauga faina, merele se pot scurge usor si apoi amestecate cu unt, devin mai ferme.