Una din mâncărurile mele preferate este tocăniţa. Evident, tocăniţa poate îmbrăca mai multe forme, în sensul că fiecare zonă a ţării are anumite ingrediente pentru acest fel de mâncare. Personal merg pe modul liber, considerând că ingredientele pot fi doar două-trei şi un pic de carne până la mai multe legume, aproape ca într-un ghiveci, îmbogăţind acest fel de mâncare cu gust şi culoare Şi cum prin grădină încă mai avem legume, am purces la drum, la gătit adică.
Totul este foarte simplu. Carnea am spălat-o de sânge şi am lăsat-o la scurs. Între timp am curăţat legumele, aşa cum se vede în fotografii, rădăcinoasele împărţindu-le în două (o parte date pe răzătoare, o parte tocate). Am prăjit foarte puţin carnea iar în grăsimea rămasă am călit legumele (mai puţin roşiile şi usturoiul). Am adăugat carnea peste legumele călite, am completat cu apă şi am lăsat la fiert la foc mic, potrivind de sare când tocăniţa a dat în fiert.
Când carnea s-a fiert bine, am adăugat roşiile cherry, iar spre final usturoiul, pentru a nu-şi pierde aroma.
Totul a fost servit cu murături noi.
Poftă bună!
1
Aşa cum am mai specificat cu alte ocazii, tocăniţele, zacusca şi gemurile ies cu un gust minunat dacă sunt gătite în vase de tuci.