Poate pare ciudat dar de mancarea japoneza m-am indragostit pe loc deindata ce am avut ocazia sa mananc in cateva restaurante care faceam mancare japoneza adevarata pentru ca bucataria japoneza inseamna mult mai mult decat sushi, au supe minunate si aromate, orez cu bocul rotund cu diferite carnuri si omlete, taietei prajiti cu carne si legume, paste de toate felurile de la taietei udon, soba la cei de orez. Este o bucatarie sanatoasa si aromata, va doresc sa o descoperiti si sa o degustati pe indelete.
Mancarea japoneza inspira culoare si prospetime de la prima privire, aromele ei te cuceresc repede desi se vede ca este o mancare simpla imediat simti nevoia sa o degusti si deindata ce ai gustat-o te indragostesti de ea ....impaca si cele mai pretentioase gusturi si poate fi deopotriva subtila sau bogata in intensitatea aromeleor in functie de dorinta celui care o mananca.
Prepararea supelor japoneze este extrem de simpla si sanatoasa , se merge aproape intotdeauna pe un fons de supa facuta separat cu ingredientele de baza si apoi pe gatirea rapida a legumelor si adesea a carnii in supa clocotita turnata peste ele direct in farfurie. In acest fel calitatile legumelor se pastreaza intacte si avem parte de crocant si aromat in acelasi timp .
Se face o supa concentrata si aromata de pui ( un fond de pui ) la care se adauga putin ghimbir proaspat tocat marunt ( cam 1 cm ) putin ardei iute, o lingura de sos soia light, putin usturoi tocat fin si un fir de scortisoara macinata cat se ia subtil intre 2 degete. Se lasa sa clocoteasca cateva minute timp in care pregatim legumele , taindu-le varza fasii si ceapa verde rondele. spanacul se lasa intreg. Taieteii de orez se pregatesc conform indicatiilor de pe pachet cei care i-am avut eu sunt speciali de supa si au trebuit si lasati la inmuiat in apa si fierti, in general se prepara in cateva minute lasati in apa clocotita. se strecoara se clatesc din belsug cu apa rece sa oprim gatirea si se amesteca cu putin ulei de susan care ii aromeaza si ii impiedica sa se lipeasca.
Fasiile de rata se rumenesc la sec pret de 30 secunde pe fiecare parte, se pastreza la cald si se deglaseaza vasul in care au fost rumenite cu supa clocotica ca sa recuperam aroma delicioasa lasata de ele.
Montajul este extrem de simplu intr-un bol adanc se pun taieteii de orez, se adauga legumele ( spanacul, varza chinezeasca, ceapa verde) si bucatile de piept de rata . Se toarna peste supa clocotita si se lasa pret de 1-2 minute la infuzat. Se garniseste cu coriandru, rondele de ceapa verde, putin ardei iute si un fir de ulei de susan. Este o supa care garantat o sa va cucereasca, o sa adorati complexitatea si multitudinea aromelor, este o explozie de senzatii , ceva ce merita savurat.
1
pe aceeasi baza de supa puteti face si cu carne de pui sau cu carne de porc sub forma de piept de porc crud rumenit la tigaie cu fond de carne .