Intr-o craticioara se topeste untul la foc mic si se amesteca cu 100 g faina. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil, praful de copt, sarea, oul, apa minerala si uleiul. Se mai poate adauga faina sau apa dupa caz pana se obtine un aluat nelipicios.
Se framanta bine si se intinde o foaie groasa de 2 cm care se unge cu mixul de unt si faina pregatit anterior. Apoi se ruleaza, se strange sub forma unui melc, se impacheteaza in folie de plastic si se da la frigider pentru o ora.
Aceasta este o modalitate facila de obtinere a unui aluat asemanator celui frantuzesc (aluat foietaj).
Intre timp se pregateste umplutura astfel: merele se curata de coaja, se dau pe razatoare mare si se scurg bine de zeama. Se amesteca cu zaharul si scortisoara, cantitatea lor stabilindu-se dupa gust in functie de cat de dulci sunt merele. Eu nu calesc merele si in general niciun fel de fruct atunci cand le folosesc in placinte. Asa facea bunica mea si mi se pare ca gustul fructelor este mai bun atunci cand acestea nu sunt preparate termic inainte de a fi folosite. Daca doriti puteti adauga in umplutura si stafide.
Se taie o bucata din aluat (cam un sfert) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Aceasta la randul ei se taie in doua si se formeaza strudelul. Aici sunt mai multe modalitati in functie de preferinte:
1. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza. si la sfarsit se aplica niste taieturi(crestaturi)
2. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza cam 3/4 din aluat iar pe partea ramasa se fac trei randuri de taieturi; acestea se intind peste ruloul format si se creeaza un model tip plasa
Rulourile se taie in 3 bucati si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ 50 de minute.
Imediat dupa coacere daca doriti ca strudelul sa fie mai moale se acopera tava cu un prosop de bucatarie. Apoi se pudreaza cu zahar vanilat.
Un desert simplu, rapid si delicios!