Pentru savarine:
Puneti faina intr-un bol, amestecati laptele cu drojdia uscata si zaharul, dupa care adaugati-l peste faina.
Adaugati ouale si uleiul, amestecand compozitia cu o lingura pentru ca va fi foarte moale.
Adaugati sarea si amestecati aluatul pentru 5 minute, dupa care acoperiti castronul cu folie de plastic si lasati-l sa creasca pentru 30-40 de minute sau pana ce isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut puneti-l in forme de savarine pe care le-ati uns cu unt si le-ati tapetat cu faina.
Lasati savarinele sa mai creasca in forme aproximativ 20 de minute sau pana ce ajung pana la buza formei.
Puneti savarinele la cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru 20-25 de minute sau pana ce sunt frumos rumenite deasupra.
Lasati apoi savarinele sa se raceasca.
Pentru sirop:
Puneti apa si zaharul pe foc si lasati sa fiarba pana ce se dizolva zaharul.
Opriti focul si adaugati esenta de rom.
Asamblare:
Cand s-au racit savarinele, intoarceti-le invers si taiati un capacel fara a-l separa cu totul de restul savarinei.
Scufundati fiecare savarina in sirop pana acestea incep sa isi mareasca volumul si sa se imbibe bine cu sirop.
Puneti frisca batuta tare intr-un pos, deschideti usor capacelul fiecarei savarine si decorati cu frisca intr-un strat foarte generos.
Puteti pune pe fiecare capacel al savarinei putina dulceata.
Puneti savarinele la rece aproximativ 3-4 ore inainte de servire.
1
dulceata poate fi de maI multe feluri insa de preferat fructe de padure sau capsuni (eu am folosit de mure)