Eeee, o nouă lună o nouă provocarea a naturii. Frunzele de tei de data asta mi-au făcut cu ochiul😉 Sincer m-au cucerit mai tare decât frunzele de viță sau ștevie 😉 Intră în preferințele mele din lista sarmalelor, bineînțeles că cele din varză acră rămân pe locul I oricând și oriunde! 😉
Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se pune le dinstiut în ulei și puțină apă, până devine translucidă apoi se adaugă și orezul strecurat. Se adaugă carnea tocată, boiaua dulce de ardei, sare și piper după gus, amestecându-se până ce se omogeniează toate ingredientele.
Frunzelor de tei li se îndepărtează pețioul, adică, codița, apoi se spală sub jet de apă rece, se scot într-o strecurătoare și se usucă cât este posibil, eventual tamponate pe un prosop de bucătărie.
Se așează pe un blat de lemn câte o frunză de tei, se pune umplutura și se rulează sărmăluța, cu mare atenție, deoarece este foarte casabilă frunza.
Pentru sos, se taie ardeiul și ceapa julien, se pune la gătit într-o crăticioră împreună cu bulinul, asezonat de sare și piper cca. 10 minute la foc mediu, până ce se obține un sos mai grosuț.
Sarmalele obținute se așează în straturi într-un vas termorezistent sau într-o tavă mai înaltă, la final se acoperă cu câteva foi de dafin și sosul de legume.
Se introduce vasul cu sarmăluțe în cuptorul încins, la foc mic, 150 grade, pentru. cca. 4 ore.
Sarmalele, întotdeauna, se servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smântană și ardei iute, după gustul fiecăruia.
Spor și poftă bună! 😉