Roșioare umplute? De ce nu?! Mama mea făcea des așa ceva și ne plăceau foarte mult. Sunt extrem de delicioase, se prepară ușor și repede.
Se alege orezul, se spală după care se pune într-o sită la scurs. Curățăm ceapa și roșiile de codițe și le spălăm bine. Pe partea cu codiță, decupăm roșiile la rotund și cu o linguriță mică, îndepărtăm miezul din interior. Tocăm ceapa mărunt. Încingem uleiul într-o tigaie (3-4 linguri) și prăjim ceapa. După ce se inmoaie ceapa, punem orezul și miezul de la roșii, tăiat mărunt și le călim împreună, cam 10-15 minute (până ce scade zeama de la roșii!), amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Când este gata, se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcit. După ce ceapa s-a răcit, o amestecăm cu carnea tocată și eventual un ou. Puteți să nu puneți ou dar dacă carnea este mai grasă, e bine s-o faceți deoarece leagă mai bine compoziția! Mama mea punea mereu un ou în compoziția de sarmale, ardei umpluți sau roșii umplute. Condimentăm cu sare, piper și boia dulce, după gust.
Observație: Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine.
Umplem roșiile cu compoziția deja pregătită și le așezăm într-un vas potrivit, în așa fel încâ să nu se răstoarne. Turnăm apă până ce le acoperă și le punem să fiarbă, la foc mic, cu capacul pus. Când sunt gata, oprim focul și lăsăm să se răcească, fără să îndepărtăm capacul.
Servim roșiile umplute, cu sau fără smântână, cum ne place.
Poftă bună!
1
Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.
2
Puteți să folosiți o lingură de pastă de tomate sau un pahar de suc de roșii, dacă nu aveți roșie proaspete.
3
Aveți grijă să nu ardeți ceapa, în caz contrar devine amară.
4
Puteți să nu căliți și orezul împreună cu ceapa și roșiile și să-l puneți odată cu carnea.
5
Puteți să nu puneți ou dar dacă carnea este mai grasă, e bine s-o faceți deoarece leagă mai bine compoziția!