Reteta de preparare a papanasilor
Lituania este cea mai mare țară baltică, situată în Europa de Nord.
Ziua națională a Lituaniei este sărbătorită pe 16 februarie - Ziua proclamării independenței de stat (1918).
Granița de vest a țării o constituie Marea Baltică.
În nord se învecinează cu Letonia, în sud-est cu Belarus, în sud cu Polonia, iar în sud-vest cu Rusia prin exclava sa Kaliningrad, obținută în urma redefinirii multor granițe în Europa la începutul perioadei "Cortinei de fier".
Specialitățile culinare naționale includ skilandis (carne afumată), salti barsciai (supă rece), cepelianai (cartofi umpluți cu carne), vadarai (cârnați de cartofi) și bulviniai blynai (clătite de cartofi).
Țiparul afumat este o delicatesă baltică.
În antichitate, teritoriul Lituaniei a fost locuit de triburi proto-baltice. Aceștia le-au ținut piept vikingilor într-o serie de invazii, începând din secolul al cincilea.
storia Lituaniei cunoaște o perioadă de apogeu în Evul Mediu, când Marele Ducat al Lituaniei se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, fiind cel mai mare stat din Europa. În 1386, prin căsătoria regelui lituanian Jogaila cu prințesa Poloniei, Jadwiga, se formează imperiul polonezo-lituanian (Uniunea de la Krewo). În 1410, în bătălia de la Grunwald, lituanienii, aliați cu polonezii, îi înving pe cavalerii teutoni. Prin Uniunea de la Lublin din 1569 se formează Uniunea statală polono-lituaniană, care a dăinuit până în 1765. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, peste 90% din teritoriul lituanian este ocupat de Imperiul Țarist. Lituania își redobândește independența în 1918. În timpul Primului Război Mondial este ocupată de Germania, dar după război redevine liberă. Germania nazistă invadează Lituania în 1941. În 1944, Armata Roșie cucerește țara, care devine Republica Sovietică Socialistă Lituaniană. Pe 11 martie 1990, Lituania devine prima republică sovietică independentă. Rusia îi recunoaște independența abia pe 6 septembrie 1991.
(sursa: http://www.agerpres.ro/)
Cu aceasta ocazie va propun o reteta lituaniana de clatite cu branza de vaca - seamana mult cu papanasii nostri
Reteta de preparare a papanasilor pentru 6 clatite/papanasi
Reteta de preparare a papanasilor
Scurgeti brânza de vaci.
Se amestecă toate ingredientele pentru a face o pastă groasă.
Se încălzește o tigaie cu un pic de ulei .
Când tigaia este fierbinte, se toarnă aluatul.
Eu am folosit cercuri de inox pentru a obține clătite rotunde si regulate.
Prajiti 2-3 minute pe fiecare parte.
Serviti cu zahăr , gem , ciocolata ... zahăr pudră , fructe de padure si un pic de brânză pentru mine .
Pofta Buna !!!!!