Reteta de preparare a papanasilor
Cam de multisor nu am mancat ceva dulce. Printre alte cumparaturi in ziua cu poftele am ajuns acasa cu branza de vaci proaspata si de la piata cu prune. Mi-am zis ,,Daca sunt gomboti cu prune, de ce n-ar fi si papanasi cu prune ? "
Am consultat dex-ul sa nu gresesc si nu am mai scris papanasi cu branza , toti au branza , este o denumire specifica .M-a amuzat denumirea data in zona Munteniei si Moldovei :,, Chiftea de brînză cu oŭă. Chercurĭ, motoceĭ.'':D
Reteta de preparare a papanasilor
Se pune o oala cu 2 l apa la fiert. Sarati usor .
Intr-o tigaie rumeniti pesmetul cu ulei amestecand sa nu se arda. Adugati zaharul.
Spalati prunele si le scoateti samburii .
Presarati prunele cu un praf de scortisoara.
Amestecati branza, sarea, grisul si ouale.
Ar fi bine compozitia sa se odihneasca la rece o jumatate de ora, dar noi nu am mai asteptat.
In palma am format mici galuste din compozitia cu branza in care am incorporat in mijloc cate o pruna.
In momentul in care puneti papanasii la fiert reduceti intensitatea fierberii [daca clocoteste puternic s-ar putea imprastia].
Initial papanasii se vor duce la fund. Cand acestea se ridica la suprafata este semnalul ca sunt fierti .
Atati papanasi puneti la fiert o data cat ar incape foarte lejer pe diametrul oalei. Repetati operatiunea daca mai aveti material.
Pescuiti ,,motoceii '' cu o paleta cu gauri si-i tavaliti prin pesmet auriu.
Noua ne place la papanasi si la gomboti sa servim dulceata data prin pesmet. De data aceasta am deschis un borcan cu dulceata de caise cu zmeura.
Pofta buna sa aveti !!!
1
Eu am urmarit un aport redus de zahar. Daca doriti puteti pune suplimentar zahar atat pe prune cat si in pesmet .
2
Am dorit ingrediente distincte, naturale, fara sa incarc preparatul cu alte arome. Aroma a venit de la scortisoara si de la dulceata de caise cu zmeura.