Este foarte bine si sanatos cand doresti sa pregatesti ceva in bucatarie sa fie din produse cat mai naturale si de aceea m-am gandit sa va scriu aici Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa, asa cum Bunica mea mi-a dat-o intr-un moment cand nu am avut alta posibilitate de a procura acest indragit produs: borsul! Am sa incep cu inceputul desi in fotografii este numai produsul finit dar nu este greu si am sa-l explic in detaliu dupa cum urmeaza...
Ingrediente necesare pentru Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa
Preparare Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa
Prima etapa: vasul in care dorim sa facem borsul trebuie sa fie din sticla sau de pamant, se poate si in plastic dar eu nu recomand deoarece se foloseste apa fiarta si ar putea schimba gustul
Deci:se pun intr-un borcan curat(oparit inainte), de 8 litri, toate ingredientele,
Apa pusa intr-o oala in jur de 4-5 litri sa fie deja pe foc sa fiarba dar sa nu clocoteasca iar cand aceasta este gata fiarta se poate pune usor in borcanul cu taratele si restul, aproape plin .
Ae acopera cu o farfurie de dimensiune si apoi se infasoara intr-un prosop sa ramana cald o perioada de timp indelungat ca sa poata sa fermenteze si sa acreasca .
Apa va ramane asa chiar si 2-3 zile in functie de temperatura din incapere.
Se amesteca periodic pana jos cu o lingura de lemn.
Cand s-a acrit f bine se scurge apa care nu este buna si se ia din taratele fermentate intr-un borcan de sticla cu capacitatea de 800 gr. restul se arunca si se va spala si opari bine borcanul de 8 litri.
Etapa a doua: se vor pune din nou cantitatile de tarate si malai dar de aceasta data fara paine dar se vor adauga hustele (asa se cheama ceea ce am scos din borsul precedent si am pus in borcanul de 800 gr.) si procedeul e la fel cu apa si amestecatul in borcan periodic pana se acreste .
Se pot pune si frunze de leustean in primul moment al pregatirii borsului inainte de a turna apa fiarta.
Pofta buna!
Eu acresc cu el Ciorba de legume, Borsul taranesc si Ciorba de sira de porc