Este al doilea (sau al treilea an) in care o pregatesc, niciodata dupa o reteta anume,,, de fapt fara sa fi citit vreoadata o reteta de piftie. Ci doar dupa cum am vazut la parintii mei. Am sa va spun cum am procedat eu si ce anume am folosit, orientativ.
Se spala bine carnea (oricum ar fi, isi lasa foarte multa grasime), se asaza in vas si se adauga apa.
Se pune la fiert, la foc potrivit, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate.
Se sareaza dupa gust si se adauga restul condimentelor; se curata, se spala morcovii si se pun la fiert la un loc cu carnea. Cand sunt bine patrunsi, se scot si se pastreaza intr-un vas acoperit.
Intre timp, se curata usturoiul si se piseaza bine.
Cand carnea se desprinde de pe os, se scot intr-un bol cateva linguri de zeama si se pastreaza la rece 10-15 minute. Daca zeama se gelatineaza inseamna ca a fiert suficient.
Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca usor, pentru a o putea desprinde de pe os si a inlatura ce nu este folositor sau eventualele resturi.
Usturoiul bine pisat il adaugam peste zeama obtinuta (trebuie sa fie calduta, rece, nu fierbinte), amestecam usor si daca mai este necesar mai adaugam putina sare. Se pastreaza astfel 20-30 de minute, pentru a isi lua din gust si a se omogeniza aromele.
Urmeaza apoi partea cea mai importanta: Strecurarea. Personal, ma folosesc de tifon. Intr-o sita/strecuratoare mare, asez tifonul in straturi cat mai groase, iar apoi torn zeama obtinuta. Daca este necesar se repeta operatiunea.
In vase adanci (farfurii/boluri/tavi) se asaza carnea si morcovii, iar apoi se adauga zeama strecurata.
Se pastreaza la rece (am avut noroc de temperaturi sub 0 grade) pana a doua zi.
Pofta buna!
1
Se fierbe la potrivit, claritatea nu depinde neaparat de acest aspect, ci si de cat de bine este strecurata.
2
Pentru a se inlatura grasimea, eficient, zeama trebuie sa fie cat mai rece, pentru ca astfel se separa grasimea de restul continutului. Tatal meu folosea un furtunas :)