Dintre fructele exotice pe care le-am incercat mango este favoritul meu. Anul asta am avut ocazia sa merg in Kuala-Lumpur Malaezia si sa testez mai multe tipuri de mango, cele locale si cele importate din tarile vecine. Mi-am adus de acolo mango confiat, pe care l-am mancat doar eu, dar mi-am oprit si cateva bucate pentru ce aveam eu de gand sa fac atunci cand gasesc mango care sa ma tenteze sa-l cumpar. Am gasit mango din Brazilia si mango din Spania, deci am facut o prajitura mango 3 natiuni si pentru ca anul asta am avut recolta record de alune de padure-gradina ( cca 15-16 kg, atat mi-au lasat veveritele si pasarile ) am facut si-o pralina cu alune de padure ( gradina). Iar m-am intins la vorba, asa vorbesc eu cu mine, tastand vorbe.......ma apuc acusica de scris ce am combinat si ce a iesit....
Blat cu cacao : Am folosit o tava cu dimensiunile de 35/24 cm, tava cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am cernut faina,cacao, am adaugat pragul de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, am amestecat bine. Peste ingredientele solide am pus untul moale ( eu l-am dat pe razatoarea cu gauri mici pentru ca am uitat sa-l scot din frigider sa se inmoaie), am mixat pana am obtinut o consistenta nisipoasa.125 ml lapte am amestecat cu zaharul, se amesteca pana se topeste zaharul. Am turnat peste faina si am mixat 1 min, apoi am adaugat cele 3 oua amestecate cu 75 ml lapte si rom . Am mixat 1-2 min. Am turnat totul in tava pregatita. Am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 25 min- 30 min, am facut testul scobitorii. Atentie la cuptor, nu toate au aceiasi timpi de coacere. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca, apoi l-am indreptat, n-am aragaz pus la boloboc( am bucataria-n panta :))))))))))))))))). Apoi mi-am pregatit tava in care am copt blatul, am tapetat-o cu folie alimentara si cu folie acetat pe margine, am asezat blatul si m-am apucat sa fac crema cu pralina de alune de padure.
Crema cu pralina de padure :Am pus la hidratat gelatina in apa rece. Am pus laptele cu pralina , am amestecat bine apoi am incalzit pe foc, nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca.Am adaugat laptele peste galbenusuri si am omogenizat. Am pus pe baie de abur amestecul, am adaugat ciocolata si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida, pana ajunge la 80 de grade. Am luat vasul de pe foc si am incorporat gelatina hidratata. Am lasat sa scada temperatura sub 30 grade si am incorporat smantana batuta moale, nu trebuie sa fie o frisca tare. Crema obtinuta am turnat-o peste blat, am presarat cuburi de mango crud si am dat la congelaror pentru mai bine de o ora, cat sa se inchege sa pot sa torn a doua crema.
Crema de mango : Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Am curatat fructul de mango ( 500 g a avut si am ramas cu fix 350 g pulpa) apoi l-am blenduit pana am obtinut un piure.Am batut spuma cele doua albusuri cu un praf de sare. Am amestecat apa cu zaharul si am pus la fiert, 5 minunte dupa ce incepe sa fiarba. Siropul format l-am turnat in fir peste albusuri si am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa. Piureul impreuna cu ciocolata le-am pus pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat de pe foc vasul si am incorporat gelatina hidratata, apoi bezeaua. Am lasat amestecul sa ajunga la temperatura camerei, sub 30 grade, apoi am incorporat smantana pentru frisca batuta lejer. Am scos tava din congelator, am turnat crema de mango peste crema de pralina. Deasupra am presarat mango confiat taiat cubulete. Am dat prajitura la rece pana a doua zi, adica mai mult de 12-14 ore . Am portionat prajitura cu ajutorul unui cutit cu lama lata trecut prin apa fierbinte. Apoi am glazurat fiecare portie cu ciocolata topita. Sa aveti pofta !