Nu aveam nici un indiciu cum sa botez prajitura, pana azi dimineata cand am vazut ca e ziua unei fete dragi mie, asa ca am botezat-o Adelaide cum imi place mie sa-i spun Adelei.Treaba cu titlul am rezolvat-o, va mai spun ca reteta de crema am vazut-o Ionela`s Kitchen pe care o urmaresc si imi plac foarte mult retetele ei, ca n-am facut eu 100% ca ea, asta e alta treaba,eu am folosit doar portocale, clementinele le-am mancat ca erau delicioase.....:)))))))))))))))))). In fine, am sa-i dedic prajitura Adelei, chiar daca nu ajunge la ea, e cam departe, pe la ''Nemtia'', dar se vor bucura altii de ea.La multi ani,Adelaide !
Blat : Mi-am scos albusurile de la congelator cu o seara inainte si le-am lasat la dezghetat. Am folosit o tava cu peretii detasabili, tapetata cu hartie de copt, dimensiuni 34/25 cm. Am pregatit tava, apoi am maruntit nuca si am asezat-o pe toata suprafata tavii. Intr-un bol am pus albusurile dezghetate, am presarat putina sare si am inceput sa mixez pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma.Am adaugat in bezea nuca prajita si macinata, faina si praful de copt cernute, am incorporat totul cu miscari lente de jos in sus. Am intins cu grija compozitia peste nuca din tava. Am introdus tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 25-30 min ( in functie de cuptorul fiecaruia, se face testul scobitorii). Am scos tava din cuptor, am scos marginea detasabila, am asezat peste blat o hartie de copt si un platou, apoi am intors invers blatul, am scos hartia de copt si am lasat sa se raceasca bine blatul.
Crema : Am stors portocalele pana am obtinut 400 ml de suc. Intr-un castron de inox am pus cele 4 oua, un praf de sare si zaharul, am mixat 1-2 min, apoi am adaugat amidonul si l-am incorporat bine, sa nu faca cocoloase, la final am adaugat sucul de portocale. Am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce crema a devenit groasa, consistenta. Am luat castronul de pe baia de abur, am lasat la temperatura camerei sa se raceasca incet, dupa 20 min am acoperit castronul cu folie alimentara direct peste crema si am lasat sa se raceasca bine, nu am bagat la frigider, am lasat la temperatura camerei. Cand crema a fost complet rece, am mixat smantana pentru frisca cateva min, nu trebuie batuta tare. Apoi am mixat crema de portocale si am adaugat smantana batuta, am continuat sa mixez cca 2-3 min, pana am obtinut o crema fina.
Peste blatul racit bine am intins ciocolata topita impreuna cu smantana pt frisca, am nivelat si am lasat sa se raceasca bine. Apoi am asezat blatul intr-o rama metalica, reglabila,am intins crema, am ras deasupra bomboanele trufa si am dat prajitura la congelator pentru cateva ore sau pana a doua zi dimineata. Am scos prajitura din congelator, am scos rama metalica, am luat un cutit cu lama zimtata, l-am trecut prin apa fierbinte si am portionat prajitura. Mi-a placut rezultatul final, nuca crocanta, crema dulce acrisoara, ciocolata care a intrat in blat, eu zic ca mi-a dat cu plus.
1
rabdare