Cu siguranta ati auzit de prajitura acoperis, sau cabana, si probabil majoritatea ati si incercat-o. Daca nu ati facut-o pana acum va spun eu ca trebuie facuta, este prea buna pentru a fi ratata.
Aceasta prajiturica a fost vedeta sarbatorilor (pe langa tort) cu atat mai mult cu cat in fiecare an o fac la cerere. Pesemne cineva o indrageste mult, iar eu nu pot sa-i refuz aceasta placere. Asadar am facut-o si in acest an, dar de data aceasta i-am dat o forma mai altfel :) si...am folosit 2 tipuri de crema, asa ca sa o complic eu putin - nu ca nu ar fi fost ea deja.
Nu este o prajitura care se face foarte usor si/sau repede, dar nici nu este un efort de speriat. In schimb cere putina atentie.
Pentru foi punem zaharul cu mierea, laptele si untura intr-un vas pe foc mic. La mine pe hartie scria ca la bain-marie, dar eu m-am riscat si am pus vasul direct pe foc, insa totul a fost bine si asa. Lasam pe foc pana se topesc toate, apoi adaugam ouale si amestecam energic ca sa nu obtinem omleta. Lasam la racit.
Cernem faina iar in mijloc punem amestecul racit si sarea. Framantam un aluat moale dar nelipicios pe care il impartim in 3 parti egale. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de dimensiuni 25/35cm pentru foi, dar banuiesc ca prajitura se poate adapta si la alte marimi. Ungem dosul tavii cu putin ulei si intindem o foaie de dimensiunea acesteia, apoi o transferam pe dosul tavii. Eu am mai intins foaia si direct pe dosul tavii. Coacem foaia pana vedem ca se rumeneste usor la suprafata - aproximativ 15 minute - apoi scoatem tava din cuptor si o taiem in 3 parti egale.
Atentie, sa nu lasati foaia prea mult in cuptor, pentru ca o sa fie prea coapta si se va sfarama mai usor. Procedam la fel si cu urmatoarea foaie. In ultima parte adaugam o lingura de cacao, iar dupa coacere vom taia foaia in 6 parti egale. Lasam foile deoparte la racit.
Smantana pentru frisca o incalzim usor, iar cand este fierbinte (inainte sa fiarba) adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Dam la congelator pana preparam crema de vanilie.
Laptele il incalzim la foc mic impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata pe jumatate. Galbenusurile le frecam cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam 2-3 linguri de lapte peste ele si amestecam bine. Turnam si restul de lapte apoi punem compozitia pe foc mediu. Amestecam pana cand incepe sa se ingroase - sa devina ca o budinca. Luam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam la rece. Scoatem crema de ciocolata din congelator si o mixam bine pana cand devine spumoasa si isi deschide considerabil culoarea. Cand crema de vanilie s-a racit (ideal ar fi sa fie la aceeasi temperatura ca si untul), adaugam in ea (treptat) cate un cubulet din untul moale si mixam pana la omogenizare.
Incepem asamblarea. Punem o bucata din prima foaie pe un platou, ungem din abundenta cu crema de vanilie. Punem o bucata din foaia cu cacao (din bucatile mai mici coapte la urma) si peste ea punem crema de ciocolata, la care incercam sa-i dam forma tringhiulara. Peste crema de ciocolata asezam alte doua foi cu cacao, astfel incat sa formeze un triunghi cu foaia de la baza. Acoperim acest triunghi cu crema de vanilie din abundenta, apoi inchidem acoperisul cu inca 2 foi (din cele mai mari). Apasam bine. Procedam la fel si cu foile ramase.
Pentru glazura topim ciocolata in frisca fierbinte, apoi acoperim prajitura. Lasam la rece pana a doua zi,cand se va putea taia mai bine deoarece se inmoaie foile de la crema.
Tin sa precizez ca iese o cantitate mare de prajitura din ingredientele enumerate, practic ies doua cabane (cu acoperis :P) Se pot injumatati cantitatile pentru o portie (mai) normala.
Enjoy!