Aceasta reteta de piure este foarte simpla, comuna si cred ca multi dintre voi o stiti. Dar sa nu credeti ca nu sunt si nestiutori (recunosc deschis ca eu acum incoace am invatat ce este un piure de calitate).
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere.
Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof).
Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa pentru ca au tendinta de a o asimila si vor deveni aposi si fara gust).
Lasam sa se raceasca, dar nu foarte tare si incepem sa-i curatam.
Ii pasam cu o furculita mare sau cu presa. Nu va recomand mixerul deoarece piureul devine cleios, inecacios si fara aspect.
Punem oala cu cartofii pasati la foc mic, pentru a indeparta cat mai bine apa in exces.
Incepem sa punem untul, putin cate putin, apoi laptele cald, la fel, treptat, pana cand ajungem la consistenta dorita.
Amestecam energic cu un tel, piureul devenind pufos prin incorporarea de aer.
Condimentam dupa gust (sare, piper, verdeata).
Servim cu salate, carnuri, muraturi etc.
1
Pentru piureuri cel mai bine se preteaza cartoful alb.
2
Cartofii se fierb in coaja pentru a micsora distrugerea celulelor de amidon, dar si a absorbtiei de apa.
3
Piureul se prepara la foc mic.
4
Cantitate de unt, cat si cea de lapte se adauga in functie de gustul personal dar si de calitatea cartofilor.
5
Putem imbunatati gustul cu ulei de masline, branzeturi, sos de ceapa, sos de trufe, smantana, hrean etc.