De obicei făceam pateul de casă din ficăței de pui, fierți, în prealabil, dar de această dată i-am prăjit, considerând că astfel nu se mai pierde gustul lor, prin fierbere. E adevărat, așa este mai puțin dietetic, dar mult mai bun și mai gustos!
Am preparat pateul simplu, fără pătrunjel, sau ouă fierte, ca să nu-i schimb gustul. De asemenea, nu am folosit smântână, pentru că vreau ca pateul să fie consistent și legat, nu lichid.
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o porție suficientă pentru două zile.
Se pune uleiul și untul la topit în tigaie, la foc mic.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, în ulei și o jumătate din cantitatea de unt, numai atât cât să se înmoaie și să devină trasparentă.
Ficățeii se curăță de nervuri și de grăsimi, se spală bine, se scurg de apă, după care se pun la prăjit în tigaie, peste ceapă. Se adaugă și usturoiul pisat mărunt, cimbrul și oregano.
Când ceapa s-a înmuiat, iar ficățeii sunt pătrunși, se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcorit.
Când ficățeii s-au răcorit bine, se adaugă sare și piper după gust, restul de unt, după care se amestecă și se mixează fin.
Când compoziția este omogenă și fină, se oprește mixarea și se pune pateul de ficat într-un recipient. Se decorează și se acoperă cu folie alimentară, până la consumare.
Pateul de ficăței de pui se ține la frigider și se consumă în două-trei zile.
1
Alegeți bine ficățeii de nervuri și de grăsimi și îndepărtați fierea, dacă este cazul, ca să nu dea un gust amar preparatului.
2
Untul trebuie topit împreună cu uleiul, pentru a nu se arde.
3
Ceapa călită va da un gust dulceag pateului, foarte bun. La fel și usturoiul.
4
Nu prăjiți ficățeii prea tare. Pot deveni tari și amari.
5
Mixați bine ingredientele, pentru a avea o pastă fină.