Panna cotta în straturi

de simonacallas in Dulciuri, 3 Mai 2014 | 8152 vizualizari

 

Iaca, am ajuns şi eu la reteta cu numărul 100/2 :) şi, pentru că acest eveniment este unul remarcabil, am ales un preparat de elită :) E prima oară când prepar acest desert. Recunosc că nu compoziţia lui m-a atras în primul rând (deşi e incredibil de fin şi de savuros), ci ideea de a-l prezenta sub formă de straturi. Mi s-a părut că arată fantastic şi, pentru că nu era suficient că îl preparam pentru prima oară, am mai şi ales (cred) cel mai complicat dintre designuri (pentru că ăsta e cusurul meu, mă scarpin cu mâna dreaptă la urechea stângă :) )

 

INGREDIENTE

  • Pentru panna cotta:
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 70 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 2 picături extract de vanilie
  • 1 plic gelatină
  • Pentru jeleul de kiwi:
  • 3 kiwi
  • 1/2 portocală
  • 2 linguri zahăr tos
  • 1 plic tort Gelée transparent
  • Pentru jeleul de lămâie:
  • 1 lămâie potrivită
  • 1/2 portocală
  • 3 linguri zahăr tos
  • 1 plic tort Gelée transparent
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Panna cotta în straturi:

Am avut aproximativ 1000 ml compoziţie repartizată în 4 pahare/cupe a câte 250 ml:

  • 500 ml panna cotta
  • 250 ml jeleu kiwi
  • 250 ml jeleu lămâie

Preparare panna cotta:

Am pus gelatina la înmuiat în lapte. Am pus pe foc smântâna, împreună cu zahărul, şi am încălzit până aproape de fierbere. Am luate de pe foc, am adăugat extractul de vanilie şi lăsat să se răcorească. Atunci când era călduţă, am adăugat gelatina şi am amestecat să se omogenizeze. Am pus compoziţie în cupe, cât să le umple pe sfert şi le-am dat la rece. Compoziţia rămasă am lăsat-o la temperatura camerei, ca să încetinească procesul de închegare.

Preparare jeleu de kiwi:

Fructele de kiwi şi jumătatea de portocală, curăţate de coaj㸠le-am pus la storcătorul de fructe. Sucul obţinut l-am pus într-o măsură şi am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 2 linguri de zahăr tos şi am turnat peste el, amestecând bine, sucul de kiwi. Am pus pe foc, amestecând continuu, până când a început să fiarbă, din momentul fierberii am mai lăsat 1 minut apoi am luat vasul de pe foc. Când jeleul de kiwi era călduţ-spre rece iar panna cotta din cupe s-a întărit suficient cât să-şi menţină forma, am turnat jeleul de kiwi în cupe, peste panna cotta – până la jumătatea cupelor. Am dat din nou la rece şi am preparat jeleul de lămâie.

Preparare jeleu de lămâie:

Am stors sucul de la lămâie şi de la portocală, am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 3 linguri de zahăr, am turnat sucul şi am omogenizat bine, apoi am pus pe foc, amestecând continuu, şi după ce a început să fiarbă am mai lăsat 1 minut, apoi am dat vasul deoparte. Am procedat la fel ca şi cu jeleul de kiwi: am aşteptat să se răcorească, între timp şi jeleul de kiwi din cupe s-a întărit, am scos cupele din frigider şi am turnat jeleul de lămâie, până când cupele s-au umplut pe trei sferturi. Am dat la rece până când s-a întărit jeleul de lămâie apoi am pus deasupra restul de panna cotta şi iar am dat la rece până când s-a închegat.

Metoda de decorare:

Designul acesta de panna cotta în straturi mi-a plăcut foarte mult şi, deşi pare, nu e foarte greu de făcut. Cea mai importantă e sincronizarea – să ştim când să preparăm jeleurile, în aşa fel încât, atunci când trebuie puse în cupe, stratul peste care le aplicăm să fie deja închegat.

După ce am decis în ce cupe să pun panna cotta, am căutat un suport potrivit în care să le pot pune înclinate şi să-şi păstreze echilibrul, atunci când urma să torn compoziţa. Pentru cupele mele, cele mai potrivite au fost cofrajele de ouă – acelea pentru 10 ouă, care au stâlpişorii din interior mai înalţi; pentru fixare, am pus două cuţite mai grele pe baza paharelor. Cupele mai mici pot sta foarte bine în cofraj de 30 de ouă sau în adânciturile tăvii de brioşe şi, nefiind foarte înalte, nu mai necesită contrasprijin (cum am făcut eu, punând cuţitele pe baza paharelor).

Am aplicat două variante de design: la prima, după ce s-a închegat primul strat, am întors gura paharului în sensul acelor de ceas, de la ora 12 la ora 6, şi în această poziţie am turnat jeleul; la următorul strat iarăşi am întors cupa. La cea de-a doua metodă, am pus straturile unele peste celelalte fără să mai întorc cupa (sincer, nu am intenţionat să fac aşa, am uitat pur şi simplu să întorc cupele, dar a ieşit frumos oricum :) )  

Când am pus ultimul strat de panna cotta, am aşezat cupele în picioare şi le-am lăsat în poziţie verticală până când desertul a fost gata de servit. Înainte de servire, am presărat puţină coajă de lămâie şi portocală.

 

 

TIPS-URI

1

Am adăugat puţină portocală în sucul de kiwi, pentru a obţine un verde plăcut; în sucul de lămâie am adăugat portocală ca să accentuez culoarea.

2

Cantitatea de zahăr poate fi reglată, în funcţie de gust şi de cât de dulci sunt fructele.

3

În timp ce ne jucăm noi cu jeleurile, compoziţia de panna cotta rămasă (care urmează să fie ultimul strat) începe să se închege. Mai amestecăm în ea, din când în când; iar înainte să o punem în cupe o amestecăm bine cu un tel în formă de pară. Ea se va lega la loc, când ajunge în frigider.

4

Când am turnat straturile în cupe, am folosit o pâlnie centrată, în aşa fel încât compoziţia să nu se prelingă pe pereţi. Am turnat cu un polonic, în pâlnie, iar de acolo s-a scurs in cupe. Polonicul m-a ajutat să şi dozez, pentru ca straturile să iasă egale.

5

Acest desert e uşor, răcoritor şi se consumă imediat. Poate fi însă şi păstrat la rece 1-2 zile.

6

Am folosit tort Gelée pentru prepararea jeleurilor, dar data viitoare voi folosi gelatină, pentru că se întăreşte mai repede şi mai bine, iar limita dintre straturi ar fi mult mai clară.

Daca ti-a placut reteta noastra "Panna cotta în straturi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Lapte de pasare