Sau, cum sa prepari ,, Palanete cu branza pe dinafara ".In seara aceasta am pus o paine la preparat .Zic: hai sa fac si doua palanete de aperitiv , nu patru ca data trecuta ca-s prea multe si este seara .
Am reusit sa pigulesc niste afumatura fiarta si m-am gandit ce gust bun va da impreuna cu branza . Am format patru bilute de aluat .Intind frumos aluatul ,presar afumatura, asez frumos partea superioara si o sigilez pe margini . Cu un ochi la televizor ,mai las sa creasca putin aluatul .Interesanta emisiune despre aluaturi si cocaturi cu chef Paul Hollywood.
Cand sa introduc ,,opera "' la copt imi dau seama ca am uitat branza :D
Nu-i bai!!! Las sa se coaca si presar la sfarsit branza . Mai dau cateva minute la cuptor si decorez cu codite de ceapa verde .
Grozav de bune au fost , doar ca surpriza vine cand le gusti . N-aveau nici sare :))))
1
Concluzia :Am aprofundat intelepciunea populara care zice ceva cu,, Un ochi la slanina si cu altul la faina "' :D
2
Despre palanet , Dex ne spune : palanéț, palanéțe, s.n. (reg.) turtă din aluat, umplută cu brânză, urdă sau magiun; langălău, grăbițel.
3
Cele mai populare palanete sunt cele mai preparate , erau cele cu varza .
4
Noi copii asteptam cu sufletul la gura sa se coaca paine,pentru a primi palanet. .De obicei aceasta actiune se facea saptamanal
5
Specialitatea bunicii mici din Cojocna-Jud.Cluj [ bunica materna , a fost maruntica ], era palanetul cu silvoita.
6
Specialitatea maicii din Horoatul-Crasnei, Jud.Salaj[bunica paterna ], era palanetul cu cartofi rantaliti[ cartofi cu ceapa ] .