Pâinici de secară şi tărâţe de grâu

de DinDragostePentruGatit in Piine, 10 Feb 2013 | 7599 vizualizari

 

Ador să mă joc cu aluat dospit...

O fi bine, o fi rău?!... Nu ştiu...

Am observat că aluatul din făină de secară este puţin mai greu de manevrat faţă de cel de făină albă de grâu; este mai puţin elastic şi este mai "greu", nu creşte la fel de mult.

Pâinicile de genul acesta sunt preferatele mele pentru micul dejun. :)

 

INGREDIENTE

  • 420 g făină de secară;
  • 50 g tărâţe de grâu;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 400 mL apă călduţă;
  • 1 lg rasă zahăr;
  • 3 lg ulei de măsline;
  • seminţe de in şi susan pentru decor;
  • ulei de măsline (pentru frământarea şi manevrarea aluatului);
  • 1 lgţ sare.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâinici de secară şi tărâţe de grâu:

Se pregăteşte maiaua:

- se lichefiază drojdia cu 100 mL apă călduţă, 3 lg făină şi o lg rasă de zahăr; apa şi făina se folosesc din cantităţile iniţiale;

- se acoperă,  se lasă circa 10 minute într-un loc cald.

Într-un vas încăpător, se pune făina, tărâţele de grâu în mijlocul acestora maiaua crescută, sarea, uleiul de măsline. 

Se amestecă totul cu o paletă şi se adaugă apă călduţă treptat. 

Se obţine un aluat uşor lipicios ce se frământă 2-3 minute cu mâinile unse cu ulei. Se pune apoi la dospit, într-un loc cald, circa 1 oră. 

După acest timp, se mai frământă, circa 5 minute, se împarte aluatul în 8 părţi cât de cât egale şi se formează pâinicile. 

Frământarea şi formarea pâinicilor se realizează tot cu mâinile unse cu ulei, altfel se lipeşte aluatul de mâini şi devine greu de manevrat.  

Pâinicile formate se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă între ele. 

Se crestează şi se presară seminţe de susan şi de in.  

Se mai lasă la dospit circa 15 - 20 minute şi se pun în cuptorul bine încălzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 170 grade Celsius.

Spor la brutărit!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâinici de secară şi tărâţe de grâu" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine de secara cu seminte