Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel şi versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradiţional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunţită cu cuţitul) de miel sau orice altă carne roşie, în alternanţă cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate şi sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc şi larg, se coc în cuptor şi produsul, musacaua, se serveşte bucăţi mari, permiţând să se observe alternanţa straturilor de legume şi de carne. (sursa: Wikipedia)
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Dupa ce s-au fiert (nu trebuie fierti de tot pentru ca vor mai sta si la cuptor), se curata de coaja si se taie rondele.
Ceapa se caleste in uleiul bine incins, impreuna cu carnea tocata, se amesteca si se lasa la rumenit. Dupa ce s-a rumenit se adauga rosiile, busuiocul, rozmarinul si oregano(ultimele 3 ingrediente se aduaga dupa gust) sare si piper. Se lasa 5-10 minute la fiert.
Intr-un vas rezistent la cuptor se pune un strat de carne si se acopera cu un strat de cartofi, dupa care urmatorul strat de carne si ultimul strat de cartofi. Peste se rade cascaval si se da la cuptor pana cand se rumeneste cascavalul.
Pentru decor cateva felii de rosie.