Maslinele verzi sunt o delicatesa care se prepara in aceasta perioada.Se conserva intregi, umplute sau taiate rondele.Ingredientele obligatorii sunt ardeiul iute si lamaia.
Se pastreaza 3 zile in apa( pentru a disparea amareala) si abia apoi se pun in borcane.
Se pot consuma dupa cca 1 luna.Dar cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai bune.
Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.
Apa se schimba de 2 ori pe zi. In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.
Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm. Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm. Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.
Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa. Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele. Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.
Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului. Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea. Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.
Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.