Banala mămăligă este un aliment foarte gustos şi sănătos, nutriţioniştii numind mălaiul "prietenul intestinului subţire"! Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte), fiind servită nu numai în familie ci şi în cele mai mari restaurante de lux.
De asemenea, există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.
Într-un ceaun se pune apa la fiert, cu 2 linguri de mălai presarat deasupra.
Când apa începe să clocotească, se adaugă praful de sare şi mălaiul, în ploaie, amestecând uşor, constant, cu o lingură de lemn, în aceeaşi direcţie.
Fierbem la foc mic, amestecând frecvent, până începe să se îngroşe şi să se desprindă de pe pereţii ceaunului (aproximativ 35-40 de minute).
Se răstornă cu atenţie pe un tocător de lemn sau pe o farfurie întinsă! De obicei se taie cu aţa curată, de bumbac!
Se serveşte caldă, dar şi rece!
Spor şi poftă bună!
1
Cu cât mămăliga se fierbe mai mult cu atât se va îngroşa mai tare!
2
Dacă mămăliga este prea subţire se fierbe până la consistenţa dorită sau se mai adauga câteva linguri de faină, treptat. Dacă este prea vârtoasă şi ea nu este fiartă se mai adaugă apă, neapărat caldă!
3
Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte) fiind şi un preparat foarte sănătos!
4
Există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.