Maki sushi reprezinta rulouri de orez invelite in foite din alge de mare uscate numite Nori, si umplute cu diverse legume, peste crud, crab, etc....Fiind un aperitiv light, colorant si foarte apetisant, este preferat de foarte multa lume.
Spalam orezul in mai multe ape, de vreo 4 ori, pana cand apa ramane curata. Punem orezul la fiert la foc mare intr-o oala cu apa, cat sa-l depasesca cu vreo 2 cm. Cand orezul incepe sa fiarba, dam focul mic, acoperim cu capac oala si lasam sa fiarba inca 8 minute, fara a ridica capacul de pe oala.(orezul va absorbi toata apa). Dam deoparte orezul si mai lasam inca 10 minute. Dupa 10 minute, il transferam intr-un alt vas, si il acoperim pana cand preparam otetul sau "Sushizu".
Amestecam cele 2 linguri de otet cu 1 lingura de zahar si cu sarea si le punem pe foc sa se incalzeasca bine (fara a fierbe!). Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit, amestecam cu orezul usor, cu o lingura de lemn, fara a zdrobi orezul si acoperim cu un capac pana terminam cu umplutura. Curatam si fierbem sparanghelul 3 minute in apa cu sare, dupa care dam sub jet de apa rece, pentru a-i pastra culoarea si fragezimea. Ardeiul il taiem bastonase, la fel ca avocado, iar somonul il taiem fasii subtiri.
Ne pregatim de asamblare:
Asezam covorasul de bamboo pe masa (eu nu am gasit de cumparat langa mine si am folosit ce aveam, de altfel foarte bun), iar peste el, asezam o foaie de alga cu fata lucioasa in jos cu grija, caci sunt foarte fragile. Peste alga punem orez in strat potrivit de gros, apasandu-l usor si lasand o margine de 2 cm libera in partea de sus si cea de jos.(pe lateral va fi complet acoperita alga). Orezul va fi foarte lipicios, asa ca trebuie sa va udati cu apa pe maini tot timpul pentru a-l putea manevra.
In marginea de jos, aproape de noi, asezam somonul, sparanghelul, bastonas de ardei si avocado, toate fiind puse in fata orezului. Cu mare grija, incepem sa rulam alga cu legumele peste orez cu mana, si ajutandu-ne de covoras presam usor ruloul treptat pentru a se lipi bine orezul, (am intors covorasul ca sa se vada din fata cum rulez alga) Cand ajungem la capatul algei, umezim cu putina apa alga pe orizontala pentru a se lipi mai bine alga si mai strangem putin ruloul prin covoras pentru a ne asigura ca ruloul s-a inchis la capete. Et voilà! (mi-au iesit 5 rulouri in total)
Cu un cutit umezit in apa, taiem rulourile bucati mai mici (eu le-am taiat mici ca sa poata fi mancate usor dintr-o imbucatura).
1
pot fi folosite diverse umpluturi, in functie de preferinte