Demult nu mai mâncasem macrou la grătar; nu ştiam ce garnitură să-l însoţească... cartofi, alte legume nu vroiam, am tot mâncat în ultimele zile, m-am gândit să încerc hrişca la peşte;
hrişca cu legume, cu carne deja îmi este familiară... nu m-a dezamăgit nici combinaţia cu peşte.
Hrişcă cu legume
Macroul congelat îl eviscerez cât este încă semi-îngheţat.
Nu-l decongelez de tot deoarece fiind un peşte destul de gras când este decongelat total este destul de firav.
Se pregăteşte peştele:
- se taie capetele şi cozile;
- se eviscerează.
- se spală bine în interior, să nu mai rămână sânge şi se pune la scurs, eventual să se dezgheţe de tot.
Se şterge apoi cu un şervet de hârtie, se unge cu ulei pe ambele părţi, se sărează (şi în interior) şi se lasă de-o parte timp de circa 30 minute.
Se încinge foarte bine grătarul şi se pune peştele, perpendicular pe grilajul acestuia.
Eu am folosit un grătar de aragaz, din fontă.
Peştele se întoarce o singură dată; se întoarce în momentul în care este bine făcut şi se desprinde uşor fără să fie lipit de grilaj. Dacă opune rezistenţă, înseamnă că încă mai trebuie ţinut pe acea parte, se dezlipeşte "singur" când este făcut.
Se scoate pe un platou şi se stropeşte cu zeamă de lămâie;
- îmi place să presar şi puţin piper negru, proaspă măcinat este şi mai potrivit...
Hrişca
Se spală, se pune la hidratat în apă fierbinte, circa 1 oră.
Capetele de la macrou nu le-am aruncat; cum ştiam că voi pregăti garnitura de hrişcă, le-am fiert în apă (circa 300 mL) cu sare şi am folosit mai apoi supa.
Înainte de a fi fierte, capetele se spală bine, eventual se taie pe jumătate - pentru a da gust mai bun supei.
Ceapa se toacă, nu foarte mărunt; morcovii, ţelina se dau la răzătoare.
Într-o tigaie încinsă se pun câteva linguri de ulei de floarea soarelui (3-4 lg) iar după ce s-a încins uleiul se adaugă 1/2 lgţ condiment Ras el Hanout, se căleşte ceapa până-şi schimbă puţin culoarea, se adaugă morcovii şi ţelina.
Se condimentează cu Delikat, chili, sare.
Se adaugă hrişca, se mai căleşte circa 1 minut totul, după care se adaugă 1/2 cană din supa de peşte ce a rezultat în urma fierberii capetelor de macrou.
- supa se strecoară înainte de a fi folosită.
Se ţine la foc mic, până se pătrund legumele.
La final se presară pătrunjel tocat fin iar în momentul servirii se poate stropi cu zeamă de lămâie.
Poftă bună!