Este o reteta banala, dar produsele finite sunt tare, tare bune, fie consumate cu mustar, sau ceapa, ori usturoi, dupa gustul fiecaruia.
Cele mai bune jumari ies preparate in tuci la foc de lemne , asa cum de fapt le face si mama mea, dar noi ne multumim si cu cele facute pe aragaz.
Mie imi plac cel mai mult calde, cu mustar!
In zona noastra se foloseste pentru jumari 3/4 din grasimea porcului, iar din 1/4 se face sunca.
Se taie grasimea curatata de sorici in fasii subtiri de 4 cm, iar fasiile se taie in cuburi cu laturile cam tot de 4 cm fiecare, cu aproximatie.
Se pun cuburile intr-un vas, se presara sare peste ele si se dau la rece de pe o zi pe alta, astfel sarea va patrunde in grasime.
Eu le mai amestec din cand in cand sa se sareze uniform.
A doua zi se pun cuburile intr-un vas pe foc, de preferinta un tuci mare si incapator, daca avem, daca nu, se pot pune in orice vas cu fundul mai gros, se stropesc cu apa si se acopera vasul cu capac.
Lasam vasul la foc mic pentru 5-10 minute sa se inabuse putin jumarile, apoi se inlatura capacul, se amesteca cu o spatula de lemn si se mareste intensitatea focului.
La interval de 10-15 minute mai amestecam cu spatula prin jumari sa se patrunda toate uniform.
Le lasam pe foc pana cand se usuca si se coloreaza frumos, nu trebuie sa se mai vada grasimea prin ele, altfel sunt putin gretoase.
Daca pe langa grasime mai exista si o fasiuta de carne, jumarile vor iesi foarte bune.
Cand erau baietii mei mici, mancau doar acea fasie de carne de pe jumari, restul gaseam la cosul de gunoi, dar si acum procedeaza cam la fel, numai ca lasa restul in farfurie pentru ca le plac foarte mult pogacelele, unde folosesc acele resturi.
Cand sunt gata jumarile, cam in 40-45 de minute, le luam din grasimea lichida, cu ajutorul unei strecuratori si le lasam la scurs intr-o sita.
Grasimea o punem in vase cu capac, o dam la rece si o intrebuintam la diverse aluaturi, sau la friptura. Eu o pastrez in borcane de 800 gr pe care le tin in camara din balcon(asa spun eu la dulapul din balcon).
1
Se pot pudra jumarile cu piper sau boia de ardei, dupa ce au fost bine scurse de grasime.
2
Jumarile pot fi folosite fie ca aperitive alaturi de ceapa rosie, in special, fie in diverse combinatii de saleuri.