Am găsit niște jumări proaspete, la carmangerie, așa că nu m-am putut abține și am cumpărat. O parte le-am măncat cu pâine și ceapă dar m-am gândit să fac și cu varză murată călită, așa că m-am pus pe treabă. Vă pot spune doar că a ieșit o minunăție! Oricum eu sunt mare amator de varză călită, murată sau dulce, cu sau fără carne. Varza călită este o mâncare simplă și gustoasă, pe placul multora.
Curățăm ceapa și roșiile, le spălăm și le tocăm peștișori (julienne) sau cubulețe, cum ne place.
Punem uleiul într-o tigaie, îl încingem, adăugăm jumările și le lăsăm doar până ce lasă puțină grăsime.
Adăugăm ceapa și roșiile, amestecăm și lăsăm să se călească, până ce se înmoaie ceapa. Punem apoi varza tocată mărunt sau fideluțe și lăsăm să se călească împreună cam 10-15 minute. Amestecăm periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii.
Adăugăm apoi sucul de roșii, o crenguță de cimbru și eventual puțină apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie varza și scade apa! Gustăm și când este fiartă, oprim focul. Condimentăm după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată și lăsăm puțin ca să se întrepătrundă gusturile. Servim cu ardei iute și cu smântână dacă dorim.
Poftă bună!
1
Puteți folosi cârnat sau carne proaspătă/afumată, tăiată în rondele/cubulețe și rumenite în prealabil.
2
În varză puteți pune și bucățele de slăninuță crudă sau afumată, prăjită în prealabil.
3
Puteți folosi și varză proaspătă tăiată fideluțe sau mărunt, cum doriți.
4
Varza murată o desărăm în apă rece dacă este prea acră, o scurgem într-o strecurătoare, apoi o tăiem fideluțe/mărunt și eventual o storcem de zeamă.
5
Dacă vă place, puneți și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!
6
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi bulion sau pastă de roșii.
7
Puteți să puneți și 1-2 căței de usturoi pisat, dacă vă place.