Iaurt ca la tara

de Merisor in Mancare copii, 20 Aug 2012 | 7022 vizualizari

 

Laptele de vaca, chiar daca are grasimi mai multe este mai sanatos.
Am luat de la tara, direct de la sursa cativa litri buni de lapte si am purces la a face iaurt exact ca la tara.

 

INGREDIENTE

  • 2 L lapte proaspat
  • 2 L lapte fiert
  • 1/2 L lapte prins(iaurt)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iaurt ca la tara:

Am pus 2 L de  lapte proaspat muls, strecurat, int-o oala de pamant(asa foloseste mama la tara, se spune ca pastreaza gustul laptelui).

2 L de lapte i-am pus la fiert intr-o oala emailata, dar nu am lasat sa clocoteasca, nu trebuie fiert de tot. 

Daca nu avem lapte prins la indemana se pune din cantitatea de lapte proaspat o parte intr-un vas la loc caldut si se va prinde cam intr-o jumatate de zi. Celalalt lapte se pastreaza la rece.

Eu am avut acel lapte prins, asa ca l-am amestecat cu laptele proaspat folosind un tel, apoi am pus laptele fierbinte peste el, putin cate putin mestecand sa se omogenizeze bine.

Am asezat oala la loc caldut pentru a se inchega bine. Eu am pus-o pe langa focurile de la aragaz unde aveam mancare la pregatit si am intors-o din cand in cand cu toate partile spre foc. Nu trebuie sa fie prea aproape de foc pentru ca se branzeste.

Am pus laptele la prins dimineata, iar pana seara a fost gata. Am introdus lingura in cateva locuri fara sa amestec, doar facand gauri pentru a se alege zerul care se formeaza si am introdus oala la frigider pana a doua zi. De fapt trebuie tinuta cateva ore. Dupa ce am scos din frigider am srecurat zerul fomat, prin aplecarea oalei si apoi am amestecat usor cu lingura de lemn. 

A iesit un iaurt dulce-acrisor.

 

TIPS-URI

1

se poate folosi un furtunel pentru inlaturarea zerului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Iaurt ca la tara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (53)

RuxyRux 1

22.08.2012, 18:56

Arata delicios!E cel mai bun!

Merisor 1

22.08.2012, 22:01

Laly, chiar sanatos
Mirela, pentru puii tai

Merisor 1

22.08.2012, 22:02

Ruxy

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Iaurt de casa