Laptele de vaca, chiar daca are grasimi mai multe este mai sanatos.
Am luat de la tara, direct de la sursa cativa litri buni de lapte si am purces la a face iaurt exact ca la tara.
Am pus 2 L de lapte proaspat muls, strecurat, int-o oala de pamant(asa foloseste mama la tara, se spune ca pastreaza gustul laptelui).
2 L de lapte i-am pus la fiert intr-o oala emailata, dar nu am lasat sa clocoteasca, nu trebuie fiert de tot.
Daca nu avem lapte prins la indemana se pune din cantitatea de lapte proaspat o parte intr-un vas la loc caldut si se va prinde cam intr-o jumatate de zi. Celalalt lapte se pastreaza la rece.
Eu am avut acel lapte prins, asa ca l-am amestecat cu laptele proaspat folosind un tel, apoi am pus laptele fierbinte peste el, putin cate putin mestecand sa se omogenizeze bine.
Am asezat oala la loc caldut pentru a se inchega bine. Eu am pus-o pe langa focurile de la aragaz unde aveam mancare la pregatit si am intors-o din cand in cand cu toate partile spre foc. Nu trebuie sa fie prea aproape de foc pentru ca se branzeste.
Am pus laptele la prins dimineata, iar pana seara a fost gata. Am introdus lingura in cateva locuri fara sa amestec, doar facand gauri pentru a se alege zerul care se formeaza si am introdus oala la frigider pana a doua zi. De fapt trebuie tinuta cateva ore. Dupa ce am scos din frigider am srecurat zerul fomat, prin aplecarea oalei si apoi am amestecat usor cu lingura de lemn.
A iesit un iaurt dulce-acrisor.
1
se poate folosi un furtunel pentru inlaturarea zerului.