Iubesc ciupercile, ador sa ma plimb si sa bat padurile la pas. Mirosul ciupercilor din padure, padurea in sine imi da o stare de liniste si de cele mai multe ori nu ne dam seama de bogatia care ne-o ofera. In toamna asta m-am hotarat sa experimentez cateva retete noi de conservare a hribilor. Pentru asta am ales doar ciuperci tinere si frumoase, care nu aveau urme ca ar fi fost atinse de viermi. Daca totusi sunteti suspiciosi atunci cel mai bine le evitati, va puneti pofta in cui :))) si mancati doar din cele cumparate din magazine. Din toate cautarile mele internautice am ales trei variante de a conserva hribii: uscati la temperatura joasa, apoi pusi in borcan cu ulei de masline si mirodenii, uscati si pastrati in borcane cu capac ermetic si ultima uscati si macinati.
Hribi proaspeti
Reteta este cat se poate de simpla. Dupa ce ati cules ciupercile din padure, va opriti in bucatarie. Algeti o pensula cu par si curatati ciupercile de praf si resturi de pamant.
Va repet ceea ce am spus in introducere: se aleg hribii cei mai tineri si fara urme de viermi. Pentru cei care mergeti pentru prima oara in padure e bine de stiut ca trebuie sa aveti un cos si un cutit asupra voastra. Cand gasiti un exemplar frumos ii taiati codita, partea murdara de pamant si-l puneti cat mai curat in cos…in felul acesta sunt mai usor de curatat si spalat. E important sa nu tineti ciupercile mult in apa, in felul acesta reduceti timpul de uscare a ciupercilor in cuptor…
Dupa ce ati curatat ciupercile, le clatiti usor prin apa si le lasati la uscat pe un prosop de bucatarie. Cu un cutit bine ascutit le taiati in felii subtiri. Le asezati in tavile mari(eu am doua) ale aragazului in care ati pus hartie de copt. Inghesuiti ciupercile in tava, se vor strange si isi vor micsora marimea. Le dati la cuptorul cu ventilatie incins la 100 grade.
Pentru ciupercile conservate in borcan cu capac ermetic si/sau macinate, lasati hribii in cuptor aproximativ 2 ore, pana devin bine uscati, la atingere se aseamana cu hartia. Depinde si cat de subtiri ati taiat ciupercile…Cand sunt suficient de uscate le desprindeti de pe hartia de copt(au tendinta sa se lipeasca), le puneti pe o tava si le lasati sa se raceasca o zi. O parte din ele le-am macinat intr-un blender pana au devenit un praf. Produsul rezultat l-am pus intr-un borcanel cu capac etans(se foloseste la aromatizarea mancarurilor). Restul feliilor de hribi uscati le-am pus pur si simplu intr-un borcan mare cu capac etans.
Restul de hribi le-am uscat o ora si 30 minute, nu au iesit la fel de uscati ca si restul, la atingere sunt usor moi, nu se sfarama daca-i zdrobiti intre degete, daaaar tot uscati sunt…Pe astia i-am indesat in borcanele mici, am turnat peste ei ulei de masline, 1-2 graunti de usturoi, boabe de piper si cate un ardei mic, iute si uscat. Se pune capac peste borcane se pun intr-o craticioara in care am pus un prosop de bucatarie, se adauga apa, se pun borcanelele si se dustulesc la foc mic 20-30 minute din momentul fierberii. Se lasa sa se raceasca treptat apoi se depoziteaza in camara.
Cam asta e povestea hribilor din acest an! Totul tine de placere si pasiune…
1
· Atunci cand doriti sa folositi hribii uscati la mancare,se pun o parte din ei intr-un castronas, peste ei se adauga apa fierbinte. Se lasa aproximativ 20 minute in apa. In felul acesta ciupercile se hidrateaza si sunt numai bune de folosit, iar apa de pe ei nu se arunca, se foloseste impreuna cu ciupercile.
2
· Hribii uscati au un miros puternic de padure, sunt mult mai parfumati si aromati…