Gombotii(găluştele) cu prune fac parte din retetele lasate de austro-ungari, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi.Aluatul poate fi facut din cartofi sau gris fiert , amestecat apoi cu faina, sare si oua, fiecare cum ii place.Cind sunt gata se tavalesc prin pesmet sau gris prajit....
pentru aluat
pentru umplutura
pentru finisaj
Cartofii in coaja,ii punem la fiert in apa cu sare si ii lasam pina cand sunt bine patrunsi.
Zaharul il amestecam cu scortisoara, intr-o cana, cu el vom umple prunele.
Prunele spalate si bine scurse se desfac in doua , le scoatem simburii si incercam sa nu le rupem in doua, pe o latura sa nu fie rupte, apoi le umplem cu lingurita cu zaharul amestecat cu scortisoara.Daca doriti puteti pune si cate un miez de nuca in prune. Aveti nevoie cam de 30 de prune mici pentru intreaga compozitie. Daca prunele sunt prea mari, puteti sa puneti doar o 1/2 de pruna umpluta.
Dupa ce cartofii au fiert, aruncam apa de pe ei, ii lasam putin sa se raceasca apoi ii decajim.Cu ajutorul unei prese sau cu furculita, daca nu aveti altceva, ii maruntim fin de tot.Apoi ii lasam sa se raceasca de tot.
Intre timp, intr-o tigaita punem uleiul la incins in care vim adauga grisul pentru prajit.Amestecam continuu pina se inchide putin la culoare grisul, apoi adaugam cam 70 ml apa , amestecam si lasam sa dispara apa din gris.
Dupa ce cartofii sau racit, facem aluatul adaugind celelalte ingrediente.
Din aluat facem un sul, cu ajutorul mainilor, pe care il vom felia cam de un cm grosime sa obtinem cam 30 de gomboti.
Tot aluatul il pregatim cu mina.Facem cate o placintuta mica din fiecare felie, in care punem cate o pruna umpluta.Tragem aluatul cu degetele deasupra prunei si facem o bila rotunda pe care o dam prin foarte putina faina.Dupa ce toate cele 30 de bile - gomboti- sunt gata , punem la fiert apa cu sare. Cand aceasta clocoteste, punem primii gomboti in apa si ii lasam sa fiarba pina cand se ridica toti la suprafata.Punem gombotii la fiert in 2-3 ture.
Dupa ce sunt fierti ii scoatem cu lingura cu gauri( spumiera) si ii punem pe un platou sa se scurga bine de apa. apoi ii dam prin grisul prajit in care am adaugat zaharul, zaharul vanilat si scortisoara( optional).
Servim gombotii cu grisul prajit presarat deasupra si pudrati cu zahar praf.
Pofta mare...nu va veti putea opri din mancat !!