Fara doar si poate Sosul Arrabbiata este my favourite number one! De ce? Pai, in special pentru faptul ca este so HOT! ;) Pana nu demult foloseam sosurile din comert, pana cand mi-am data seama ca si eu pot sa fac. Astfel ca dupa modelul Sosului Marinara, am facut si Sosul Arrabbiata. Intotdeauna faceam Penne All’Arrabbiata, pana cand am mancat la un restaurant italian gnocchi cu acest sos si de atunci mi-am spus ca trebuie sa fac si eu, deoarece mi-au placut tareee mult. De atunci au trecut vreo 3 luni :P So, dragilor, daca va plac gnocchi, daca va plac sosurile iuti, trebuie sa incercati neaparat acest preparat! Apropo, pentru ca sosul a avut un succes “rasunator” in familia mea, m-am pus pe treaba si am facut si pentru la iarna ;)
Gnocchi sau Nudli cum le zicem noi in zona aceasta se fac ca si gombotii. Multora nu le place sa faca Gnocchi acasa, cu toate ca nu este deloc greu, mai ales daca tinem cont de cateva “reguli”
1. Raportul de cantitate cartofi – faina, la 300 gr cartofi fierti si pasati se pune 100 gr faina
2. Preferabil este sa folosim faina grisata
3. Imediat dupa ce am framantat aluatul sa-l si punem la fiert. Cu cat sta mai mult cu atat se inmoaie aluatul si este greu de lucrat cu el.
4. Sa nu punem prea multi gnocchi deodata la fiert, riscam sa se lipeasca unii de altii.
5. Dupa ce-i scoatem din apa, ii punem intr-o sita mare si-i lasam nemiscati 2-3 minute, dupa care putem sa-i mutam intr-un alt vas si sa-i stropim cu putin ulei.
Acestea fiind spuse, let’s do it!
Cartofii ii punem la fiert in coaja, in apa adaugam putina sare. Cand sunt fierti ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, apoi lasam sa se raceasca. Pana cartofii se racesc, punem intr-o oala mare apa la fiert si adaugam si un strop de sare. Adaugam la cartofii raciti, faina, oul, untul (untura) si sarea. Framantam bine pana devine ca un aluat si rupem din el cate o bucatica, rulam pe masa de lucru si taiem in functie de marimea dorita (atentie: la fierbere se mai umfla putin).
Cand apa a dat in clocot, adaugam gnocchi (maxim 15-20). Lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, dupa care le mai lasam 1 minut. Apoi ii scoatem cu o lingura cu gauri, ii punem intr-o strecuratoare mare, lasam asa nemiscati 2-3 minute dupa care ii mutam in alt vas si-i stropim cu putin ulei de masline. Procedam la fel pana se termina, doar ca urmatoarele ture le vom trece sub un jet de apa calduta.
Pentru sosul arrabbiata (eu am facut sosul dupa ce am pus cartofii la fiert), decojim rosiile (ii punem in apa clocotita timp de 3-4 minute, dupa care ii punem repede in apa rece cu gheata, astfel se vor decoji foarte usor) si le taiem cubulete mici mici. Curatam si pisam usturoiul. Incingem putin ulei de masline intr-o tigaie, adaugam usturoiul si lasam la calit cateva minute. Adaugam rosiile si lasam sa fiarba la foc mediu, pana se ingroasa sosul. Eu am lasat aproximativ 40 minute. Condimentam cu sare, zahar si chili cayenne macinat.
Cand serviti puteti sa presarati deasupra busuioc si parmezan.
Pofta buna!