Pentru acest gem am taiat caisele in bucati mici, pentru ca la fierbere sa se farame si sa obtin un gem cat mai uniform.
Alegeti fructe cat mai coapte. E bine sa gustati fructele inainte, ca sa apreciati cat mai bine cantitatea de zahar pe care urmeaza sa o folositi. De exemplu, la aceasta reteta, pentru ca fructele mele nu au fost asa de dulci, am folosit urmatoarele cantitati:
Se spala caisele si se scot samburii, dupa care vor ramane aprox 500 g de caise. Acestea se taie apoi in bucati cat mai mici.
Se pun caisele intr-o cratita mare, se acopera cu zaharul, ca sa isi lase siropul si se lasa pana seara. Eu, de obicei, cumpar fructele si le curat dimineata si le las cu zaharul pana seara, cand le pun la fiert.
Cand se pun la fiert, se adauga si apa si se fierb pe foc mic. Alegeti o cratita mare chiar daca aveti fructe putine, pentru ca lichidul sa scada mai repede si sa nu o fierbeti prea mult. Totusi, tineti cont ca atunci cand folositi apa sau cantitati reduse de zahar, timpul de fierbere e mai mare iar gemul va capata o nuanta de portocaliu.
Se fierbe acum pana cand se leaga, asta inseamna cam 40 de minute. Pentru a testa daca e gata, punem o picatura din gem pe o farfurioara, iar daca picatura nu curge, atunci gemul este gata.
Cand se raceste gemul, se pune in borcanele pregatite dinainte si se eticheteaza. In plus, tineti cont ca dupa ce s-a racit, se va vedea ca s-a inchegat si s-a mai ingrosat.
Pentru ca nu folosesc conservanti, se pastreaza la loc racoros si se consuma repede.
Am obtinut: 2 borcane de 350 g de gem
Pofta Buna!
Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/06/gem-de-caise.html