Într-una din zilele trecute am văzut la un supermarket fel de fel de specialități din carne, printre care și acești cârnați chorizo, care mi-au plăcut imediat, după aspectul lor. Așa că deși erau foarte scumpi, am cumpărat câțiva, ca să-i asociez cu fasolea albă preferată, din care mai aveam acasă. A ieșit o mâncare foarte gustoasă și sățioasă...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu apă clocotită. Se acoperă oala cu un capac și se lasă fasolea astfel la înmuiat, timp de 3 ore.
După acest interval de timp, se strecoară apa (care s-a îngălbenit, între timp) și fasolea se fierbe, de două ori la rând, cu apă fierbinte.
În timp ce fasolea fierbe, se pregătesc celelalte ingrediente.
Se prăjesc ușor cârnații, în cratița în care se va face mâncarea, la foc mic și în ulei suficient.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește, în cratița cu cârnații.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc, cu ceapa și cârnații, la foc mic.
Se spală roșiile, li se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se călesc cu: ceapa, ardeii și cârnații.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se călesc, la foc mic, cu celelalte legume și cârnații. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă 500 ml de apă și se lasă mâncarea la fiert, la foc mic, până ce se pătrund toate ingredientele, iar fasolea este gata.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
După ce fasolea a fost fiartă, în două ape (neapărat fierbinți, ca să nu se întărească), se strecoară și se adaugă în cratița cu legumele și cârnații. Se adaugă apă fierbinte, dacă mai este nevoie și se mai lasă mâncarea la fiert, timp de 10 minute, după care se condimentează cu: sare, piper și mărar și se oprește focul de la aragaz.
Mâncarea se servește cu murături asortate.
1
Fasolea trebuie pusă la înmuiat, cu apă rece, cu o seară înainte de preparare. Dacă mâncarea trebuie preparată în aceeași zi, fasolea trebuie înmuiată timp de 3 ore cu apă clocotită și cu capacul pus pe oală. După 3 ore, apa îngălbenită se strecoară, iar fasolea se va fierbe neapărat cu apă fierbinte (ca să nu se întărească), de două ori.
2
Legumele trebuie călite separat la foc mic, în ulei suficient, după care se adaugă apă caldă, ca să fiarbă la foc mic și să se pătrundă.
3
Fasolea fiartă se adaugă în cratița cu legumele călite și fierte în prealabil.
4
Condimentele se adaugă la sfârșitul preparării, după gust.