Dovlecei la borcan pentru iarna

de Merisor in Conserve, 24 Iun 2017 | 20782 vizualizari

 

Îmi place să pun dovlecei la borcan, în saramură, pentru că sunt foarte buni iarna, preparați sub formă de ciulama, sau combinați cu vinetele într-o delicioasă salată cu sau fără maioneză.
Nu pun foarte mulți, pentru că mai și congelez, dar câteva borcane sunt binevenite iarna, când legumele de pe piață sunt lipsite de gust.
 

 

INGREDIENTE

  • 3 dovlecei (1200 g miez)
  • 3 l apă
  • 1 si 1/2 lingură sare grunjoasă
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovlecei la borcan pentru iarna:

Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi tocăm în cuburi.

Punem un vas cu apă pe foc, iar când incepe să fiarbă, adăugăm o lingură de sare și amestecăm până aceasta se diluează complet.

Lăsăm, din nou, apa să atingă punctul de fierbere, apoi adăugăm cuburile de dovlecei pe care îi lăsăm să fiarbă 5-7 minute, apoi stingem focul.

Gustăm pe parcurs zeama și dacă nu este suficient de sărată, mai adăugăm sare.

Eu am mai adăugat 1/2 lingură.

Dovleceii trebuie să fie ușor pătrunși, dar nu fierți definitiv și să aibă gust ușor sărat, nu ca la mâncarea obișnuită, dar trebuie să simțim gust de sare.

Spălăm borcanele, le scurgem, le așezăm într-o tavă și le sterilizăm în cuptor, maxim 10 minute cu focul aprins, apoi le umplem cât sunt fierbinți cu dovleceii de asemeni fierbinți și scurși de zeamă, ca să-i putem presa bine în borcane.

Adăugăm zeama, până la filetul borcanelor, înfiletăm capacele și dăm borcanele la cuptor, pentru 5-6 minute, cu focul aprins.

După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, sau până se răcesc complet, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

Eu nu pun nici conservant, nici aspirină și vă asigur că dovleceii se păstrează bine peste iarnă, totul depinde de cât de bine sunt sterilizate borcanele și mai ales de cât de ermetic se înfiletează capacele.

Nu pot să nu recunosc,  mai găsesc și eu de-a lungul timpului borcane care nu s-au închis ermetic.

De obicei le verific, iar pe cele care, după ce s-au răcit, au capacele cu o ușoară boltă la mijloc, le dau deoparte și le consum în câteva săptămâni, pentru că nu vor rezista, acolo este o bulă de aer și conținutul borcanului se va perisa.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei la borcan pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

nuky 1

24.09.2017, 13:09

Spune-mi,te rog,ce inseamna ca le pui la cuptor?pe cate grade,gratarul jos,sus ,trebuie sa fiarba in cuptor?Cu stima,Violeta

nuky 1

24.09.2017, 18:07

Vad ca nu ai raspuns.I-am executat si i-am bagat la cuptor.Sper sa fie OK.

Merisor 1

24.09.2017, 21:03

Bună, Nuky! Nu am mai intrat și abia acum am văzut notificarea de la tine.
Deci, la cuptor pun borcanele în tavă, pe sertarul de jos, dacă sunt borcanele mai mari, sau la jumătate și la 180 de grade, pentru 5-6 minute.
Apoi îi las până a doua zi în cuptor.
Este de fapt echivalentul cu a înfășura borcanele în pături și a le lăsa acolo până se răcesc.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Castraveti in otet (reteta Motan)