Îmi place să pun dovlecei la borcan, în saramură, pentru că sunt foarte buni iarna, preparați sub formă de ciulama, sau combinați cu vinetele într-o delicioasă salată cu sau fără maioneză.
Nu pun foarte mulți, pentru că mai și congelez, dar câteva borcane sunt binevenite iarna, când legumele de pe piață sunt lipsite de gust.
Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi tocăm în cuburi.
Punem un vas cu apă pe foc, iar când incepe să fiarbă, adăugăm o lingură de sare și amestecăm până aceasta se diluează complet.
Lăsăm, din nou, apa să atingă punctul de fierbere, apoi adăugăm cuburile de dovlecei pe care îi lăsăm să fiarbă 5-7 minute, apoi stingem focul.
Gustăm pe parcurs zeama și dacă nu este suficient de sărată, mai adăugăm sare.
Eu am mai adăugat 1/2 lingură.
Dovleceii trebuie să fie ușor pătrunși, dar nu fierți definitiv și să aibă gust ușor sărat, nu ca la mâncarea obișnuită, dar trebuie să simțim gust de sare.
Spălăm borcanele, le scurgem, le așezăm într-o tavă și le sterilizăm în cuptor, maxim 10 minute cu focul aprins, apoi le umplem cât sunt fierbinți cu dovleceii de asemeni fierbinți și scurși de zeamă, ca să-i putem presa bine în borcane.
Adăugăm zeama, până la filetul borcanelor, înfiletăm capacele și dăm borcanele la cuptor, pentru 5-6 minute, cu focul aprins.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, sau până se răcesc complet, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.
Eu nu pun nici conservant, nici aspirină și vă asigur că dovleceii se păstrează bine peste iarnă, totul depinde de cât de bine sunt sterilizate borcanele și mai ales de cât de ermetic se înfiletează capacele.
Nu pot să nu recunosc, mai găsesc și eu de-a lungul timpului borcane care nu s-au închis ermetic.
De obicei le verific, iar pe cele care, după ce s-au răcit, au capacele cu o ușoară boltă la mijloc, le dau deoparte și le consum în câteva săptămâni, pentru că nu vor rezista, acolo este o bulă de aer și conținutul borcanului se va perisa.