Dacă am tot pregătit pentru ai mei torturi cu ciocolată, acum a venit și rândul meu să pregătesc ceva pe gustul meu: un tort de vară, ușor, răcoritor, cu blat de vanilie și apă din flori de portocal,
cu multă frișcă și căpșuni proaspete, fructele mele preferate.
Dedic acest tort tuturor sărbătoriților care poartă numele Sfinților Constantin și Elena.
Blatul:
Se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, apoi când spuma a căpătat consistență, se adaugă gălbenușurile, apa, dar și apa din flori de portocal și uleiul. Se adaugă pudra de vanilie, praful de copt și făina, de aici amestecând cu o spatulă, ușor, ca să nu desumflăm compoziția.
Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă ( o cratiță pe care o folosim numai la torturi sau o formă rotundă cu inel detașabil), pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 26 de minute (sau până trece testul scobitorii) și se lasă la răcit.
Siropul:
Se fierb, pe foc mic, aprox 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din flori de portocal. Se lasă la răcit.
Crema cu căpșuni:
Se spală căpșunile, se usucă pe șervete de bucătărie, se taie cubulețe.
Se bat cu mixerul, într-un bol înalt, crema mascarpone, frișca lichidă, până se obține o cremă mătăsoasă.
Se dă deoparte jumătate din cremă, se lasă albă pentru decor.
În cealaltă jumătate din cremă se adaugă zahărul vanilat Bourbon și căpșunile pregătite mai devreme, dar nu toate, ci se mai păstrează câteva și pentru decor.
Montare:
Se taie blatul în două foi și se însiropează.
Se umple cu crema cu căpșuni.
Se îmbracă tortul în crema albă păstrată deoparte.
Pentru efectul de cutie de flori, se îmbracă tortul cu încă un strat de cremă albă pe laterale, dar numai unde vin blaturile, nu și în dreptul cremei, se poate chiar nivela / rașcheta aici. În felul acesta, aici, unde am creat acest spațiu, vom adăuga florile.
Decor:
Se pregătește un ganche alb: se topește pe baie de abur cuvertură de ciocolată albă, se lasă la răcorit. Se bate cu mixerul frișca lichidă, până capătă o consistență cremoasă. Se adaugă frișca peste ciocolată, dar nu toată odată, ci puțin câte puțin, amestecând mereu cu o linguriță.
Se pregătesc coloranții: la fiecare ½ linguriță de colorant tip pudră se adaugă 1 linguriță de apă fierbinte, amestecând bine. Pentru roșu, am folosit suc de sfeclă roșie. Pentru culoarea piersicii, eu am amestecat galbenul pudră direct cu sucul de sfeclă roșie.
Apoi crema se împarte în bolurile cu coloranți, mixând după plac.
Se decorează tortul cu flori. În spațiul creat pe laterală, iar pe capac se face o inimioară din cășunile păstrate mai devreme, fulgi de migdale și floricele.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/tort-elena.html