După niște bostănei delicioși cu dovleac și stafide, am făcut ieri și niște ștrudele, că foarte bună este această umplutură...!
Am folosit aluat de foietaj din comerț (care este foarte bun!) și am preparat aceeași umplutură ca în rețeta pentru bostănei:
https://www.bucataras.ro/retete/bostanei-93120.html?fbclid=IwAR3HZZaOtnt-ztSzQyZamYzN8XCvpn3Jn9NxjSd5_TCWTxc6fNLZV2C6gvE
Din ingredientele de mai jos am făcut 24 de ștrudele cu dovleac și stafide, câte 2/porție.
Aluatul de foietaj se scoate din congelator cu trei ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural și să nu se rupă, la preparare.
Pentru umplutură, se spală dovleacul, se curăță de coajă și de semințe, după care se dă pe răzătoarea mare și apoi se călește cu zahărul tos și vanilia, la foc mediu și apoi mic, într-o cratiță în care s-au pus în prealabil 2 linguri de ulei de floarea soarelui.
Când lichidul lăsat de dovleac scade de tot, se ia cratița de pe foc și după ce umplutura se mai răcorește puțin, se adaugă scorțișoara și stafidele, opărite în prealabil și ținute, câteva minute în esență de rom. Se omogenizează umplutura și se lasă în așteptare până la pregătirea aluatului.
Când aluatul s-a decongelat total, se desface cu grijă pe planșeta înfăinată, se mai întinde puțin cu sucitorul, ca să nu crească prea tare în cuptor și apoi se taie în dreptunghiuri similare.
Se pun două lingurițe încărcate de umplutură pe latura mai mică a dreptunghiului de aluat și apoi se rulează. Se procedează la fel până la terminarea aluatului.
Ștrudelele se pun în tăvi prevăzute cu hârtie de copt, la o oarecare distanță între ele, pentru că vor mai crește în cuptor.
Se ung ștrudelele cu un ou bătut și se dau tăvile, pe rând, la cuptorul încălzit în prealabil, la temperatură medie, până ce cresc și se rumenesc frumos. Atunci se scot tăvile din cuptor și ștrudelele se pun pe un platou.
Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci, ca desert, la micul dejun, sau chiar la cină.
1
Scoateți din timp aluatul de foietaj din congelator, ca să se decongeleze natural și să nu se rupă, când va fi desfăcut pe planșeta de lucru.
2
Este bine ca aluatul, odată desfăcut pe planșeta înfăinată, să mai fie întins puțin cu sucitorul, ca să nu crească prea mult, iar ștrudelul să aibă un aspect ciudat.
3
Umplutura trebuie călită la foc mic, până ce scade total lichidul lăsat de dovleac.
4
Adăugați scorțișoara și stafidele în umplutură, când aceasta s-a răcorit.
5
Ștrudelele vor mai crește în cuptor, așa că trebuie să lăsați un spațiu între ele, în tava de copt.
6
Ștrudelele trebuie să se rumenească ușor în cuptor, nu trebuie lăsate să se ardă, nici măcar la bază, care astfel ar putea avea un gust amar.