O prajitura rapida, foarte pufoasa care se pregateste usor.
Dispare cat ai zice branza.
Pentru inceput, se porneste cuptorul la 170 grade C.
Brânza de vaci de casă, fiind mai densa si faramicioasa, am ales să o combin cu ricotta. Voi puteți folosi cremă de brânză sau o puteți pregăti în casă, după placul vostru.
În compoziția de brânză, se adaugă zahărul, un ou, coaja de portocală și se omogenizează. Se dă la rece compoziția de brânză, timp în care se pregătește blatul. Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se pudreaza cu un praf de sare. Albușurile (cu un praf de sare) se mixează bine până capătă consistență si devin albe. Se adaugă zahărul treptat (aici fac o paranteză și vă spun că eu am folosit doar 4 lg de zahăr în loc de 6, dar asta fiindcă eu reduc din cantitățile de zahăr acolo unde e posibil). Oricum, la final, se poate pudra cu zahar. Când albușurile devin dense și se obține o bezea fermă, se încorporează gălbenușurile. Urmează făina cernută, se omogenizează, iar la final se încorporează uleiul.
Se pregătește o formă de copt (eu am folosit una pătrată de 20 x 20 cm), prevăzută cu hârtie de copt.
Se toarnă jumătate din aluat. Se distribuie câteva linguri din compoziția de brânză, urmând apoi să se toarne restul de aluat. Se nivelează frumos si se pune în cuptor, la copt, timp de 30 minute.
Când devine rumenă și miroase frumos, este semn că e coaptă, dar se poate face proba cu un băț de scobitoare/frigăruie. Dacă iese curat, înseamnă că e treaba bună și se poate scoate din cuptor.
Se lasă la temperat, abia apoi se porționează. Se pudrează cu zahăr vanilat și se savurează cu mare poftă, alături de un ceai, o cană cu lapte sau chiar o cană cu compot.
Să vă fie de folos!
1
daca aveti posibilitatea, folositi oua de pasari de tara, veti obtine o culoare frumoasa la pandispan.
2
aveti rabdare sa se tempereze prajitura inainte de a o portiona.
3
se pot include stafide sau merisoare.