O prajitura delicioasa pe care am facut-o prima data in clasa a X-a, dupa o reteta preluata de la profesoara mea de chimie :D Gustul acestei prajituri compenseaza munca depusa! Reteta cu numarul 300 :)
Foile: Se pun ingredientele pe foc pana incep sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si se pune faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, usor de modelat. Intindem pe rand 4 foi pe care le coacem pe dosul tavii tapetate cu faina.
Crema: Frecam untul cu zaharul farin pana obtinem o spuma aerata. Separat, fierbem 250 ml de lapte cu 4 linguri de gris, obtinand un bulgare de consistenta unei mamaligi tari. Lasam sa se raceasca, apoi incorporam bulgarele de gris in spuma de unt cu zahar, adaugand si o lingura cu esenta de fistic.
Asamblare: Peste prima foaie intindem jumatate din crema de gris si acoperim cu a doua foaie pe care o ungem cu un strat consistent de gem de prune. Asezam a treia foaie, acoperim cu cealalta jumatate din crema de gris peste care punem ultima foaie, pe care o glazuram.
Glazura: Frecam albusurile cu zaharul deasupra unui vas cu apa fiarta pana se leaga bine si obtinem o spuma alba, sticloasa si care nu curge de pe tel.
Intindem glazura fierbinte peste ultimul blat, ajutandu-ne de un cutit cu lama lata. Cand glazura se intareste, acoperim prajitura cu o folie alimentara peste care asezam o placa dreapta ( un tocator, eventual ) si greutati, pentru uniformizarea cremelor si fragezirea mai rapida a foilor. Pastrarea greutatilor pe prajitura se face doar pentru 2-3 ore, dupa care prajitura se tine la rece inca 24 ore inainte de a se portiona.
1
Desi gemul de prune se preteaza cel mai bine la aceasta prajitura, el poate fi inlocuit cu orice alt tip de gem acrisor ( ex. de caise)
2
La realizare glazurii nu exagerati cu frecatul albusurilor pe baia de apa fierbinte, intrucat riscati sa se pietrifice si sa nu mai puteti intinde glazura pe prajitura . Eu asta am patit, de aceea am incercat sa salvez situatia cu fulgi de cocos presarati peste "gramajoarele" de glazura