Desert cozonaci moldovenesti

de RODIMUR in Dulciuri, 23 Apr 2017 | 10679 vizualizari

 

Din aceste ingrediente, se pot face doi cozonaci obișnuiți. Ei se pot pune rulați simplu în tavă sau împletiți. Dacă doriți să-i împletiti, atunci pentru fiecare cozonac, va trebui să faceți câte două foi, pe care le veți unge și rula separat, după care le veți împleti și așeza în tavă.
Așa se fac cozonacii moldovenești.
Știu că în alte zone ale țării, cozonacii au alte caracteristici.
Delicii de Paște 
 

 

INGREDIENTE

Aluatul:

  • 1 kg făină albă
  • 250 grame zahăr tos fin
  • 250 ml ulei (unt/untură)
  • 5 gălbenușuri
  • 1 ou pentru uns cozonacii
  • 300-350 ml lapte cald
  • 40 grame drojdie
  • 1-2 plicuri de vanilie
  • esență de rom

Umplutura:

  • 1 pahar de lapte (200 ml)
  • o farfurie de nuci măcinate
  • 150-200 grame zahăr tos
  • esență de rom (după gust)
  • 3-4 linguri dulceață de trandafiri
  • 100 grame de rahat colorat, tăiat bucățele
  • 100 grame stafide
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci moldovenesti:

Aluatul

Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, se pune drojdia, o ceșcuță de zahăr tos fin și puțin lapte cald. Se amestecă drojdia cu zahărul, laptele cald și puțină făină, după care se lasă la crescut, la un loc călduț.

Separat, se amestecă gălbenușurile cu zahărul și vanilia, în laptele cald, până se dizolvă. Se înmoaie drojdia crescută cu făină și lapte cald, după care se încorporează gălbenușurile dizolvate cu zahăr și se mai adaugă lapte cald, până ce aluatul este molcuț. Se frământă și se bate aluatul o oră, adăugând uleiul (untul/untura) puțin cîte puțin și apoi esența de rom.

Aluatul se acoperă cu un șervet curat și se lasă la cald, la dospit, timp de o oră. Când aluatul a crescut suficient (până la marginea vasului), se împarte în două părți egale și, din fiecare bucată, se întinde pe planșetă o foaie de 1,5-2 cm grosime, de lungimea tăvii în care se va coace cozonacul și având o lățime dublă față de aceea a tăvii.

Se unge foaia cu o jumătate din umplutura de nucă și se presară stafide și bucățele de rahat. Se rulează frumos foaia, cu umplutura înăuntru, se îndoaie capetele înspre dedesubtul tăvii și se pune în tava unsă, în prealabil, cu ulei.

Se lasă cozonacul la căldură, să mai crească puțin (cam 10 minute) după care se dă la cuptor, la foc potrivit. Când cozonacul a crescut, se unge cu un ou bătut spumă și se mai lasă la cuptor, până se coace și se rumenește frumos, încă 40-45 de minute. Se încearcă cu o scobitoare, pentru a vedea dacă s-a copt.

Umplutura

Într-o cratiță, se amestecă un pahar de lapte cu o farfurie de nucă măcinată și cu zahărul și se dă la foc mic, să fiarbă, până se leagă puțin. Se amestecă mereu cu lingura, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Cănd s-a răcit umplutura, se adaugă esența de rom și dulceața de trandafiri, se amestecă foarte bine, după care se întinde uniform pe foaia de aluat.

 

 

TIPS-URI

1

Aluatul de cozonac este foarte pretențios. El trebuie făcut și lăsat la dospit la căldură, iar ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Drojdia trebuie să fie proaspătă. Cănd este pusă în făină, ea trebuie bine mărunțită și dizolvată foarte bine, total, în laptele cald. Laptele folosit la frământat trebuie să fie cald, dar nu fierbinte, pentru că ar opări aluatul (ceea ce nu este bine)! Aluatul de cozonac se frământă îndelungat, iar semnul că poate fi lăsat la dospit este, când începe să facă bășici. Esența de rom se adaugă numai în compoziții reci, sau calde, dar nu fierbinți (pentru ca asta i-ar diminua efectul aromatizant). Cine vrea, poate adăuga o lingură de cacao în umplutură. Eu nu fac așa ceva, pentru că ar da un gust amărui compoziției, ceea ce nu doresc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

RODIMUR 1

25.04.2017, 00:28

Mulțumesc, Corinuța!

miki_a 1

25.04.2017, 10:55

Îmi place cozonacul și de multe ori iese ca al tău de frumos, dar cu dulceață de trandafiri nu am mâncat ! Cred că au fost deosebiți de buni! De regula, eu înlocuiesc cacaoa cu pudră de roșcove (să le pot da liniștită la fete)!

RODIMUR 1

25.04.2017, 12:04

Dulceața de trandafiri dă un gust foarte bun umpluturii de nucă... Foarte bună idee, cu pudra de roșcove, în loc de cacao! Nu știu cum e, dar îmi imaginez că e acrișoară...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert pandispan cu lapte fierbinte sau Torta al latte caldo