Descopera cum sa prepari un purcel la protap perfect, cu aceasta reteta traditionala si sfaturi utile. Afla secretele pentru a obtine un purcel fraged, suculent si plin de arome autentice, ideal pentru ocazii speciale si evenimente festive.
Daca vrei sa inveti Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit, iata care sunt ingredientele necesare:
Cum se prepara Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit!
Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.
In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se asaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare grunjoasa, pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua.
Pentru urmatorul pas se pregateste un bait. Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si toate condimentele.
Se pune totul la fiert, dupa ce dau cateva clocote se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 minute.
In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se asaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o seringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.
In dimineata urmatoare se scoate din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat. (in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere).
Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la fiecare 45 minute se arde un sac de carbuni de 5 kg.
Inainte de a fi pus purcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.
Intre timp se pregatesc cele 4 feluri de uleiuri.
Se pregatesc 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumatate, plus un borcan de 500 g miere de albine si o pensula de calitate pentru a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata).
Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap, din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.
Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.
Va recomand sa incepeti sa taiati fasiile de carne care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca si gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine.
Incearca si reteta de Fasole la ceaun, buna de servit cu niste Muraturi taranesti in otet sau cu Gogosari in otet.
Pofta buna!