Am avut azi un mic dejun delicios,un prânz consistent dar încântator,asa ca a venit si rândul desertului.Un desert franţuzit,sofisticat,cu o reteta laborioasa,care necesita aproape o zi întreaga pentru pregatire,dar cu siguranta merita efortul.Este prima data cand încerc reteta de croissante,desi am mai facut haiose,modul de preparare seamana destul de mult.Am avut ceva emotii,estetic nu au iesit chiar cum ma asteptam ,sau cum mi-as fi dorit,dar la gust au fost minunate.Pufoase la interior,cu o crusta usor crocanta,gustul discret al untului simtindu-se la fiecare îmbucatura.Atat de bune încat te duc cu gândul în inima Parisului,într-o boulangerie pe malul Senei.
Pentru coca:
Pentru împachetat:
Pentru uns:
Pentru umplutura:
Intreaga procedura va dura destul de mult,asa ca trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.Dar cred ca gandul la rezultatul delicios e un motiv destul de bun.
Faina cernuta o amestecam cu sarea si drojdia uscata.Punem si zaharul si cele 3 linguri de unt topit si racit.Adaugam laptele rece si framantam un aluat.Daca aveti masina de paine,v-ati scos la capitolul asta(eu n-am),asa ca mi-am suflecat manecile si am framantat pana am obtinut un aluat elastic,nelipicios.Lasam la dospit cam o ora,timp in care isi va dubla volumul.Pentru dospit am gasit mai multe variante,fie intr-un loc cald ferit de curenti de aer,fie la frigider.Eu am optat pentru cea la cald.
Cele 200 de grame de unt le amestecam cu 3 linguri de faina si il punem la frigider pana cand dospeste aluatul.
Intr-o ora aluatul si-a dublat volumul,asa ca il intindem frumusel cu facaletul.Intindem o foaie dreptunghiulara destul de subtire.Ungem foaia cu 2/3 din untul pus la frigider,avand grija sa nu ungem si marginile foii.Apoi incepem impachetarea foii care se va face in trei reprize identice.Impartim foaia „ochiometric” in trei.Indoim partea de sus si o aducem pana la jumatatea foii.Apoi indoim partea de jos,suprapunand-o peste cea de sus.
Cred ca va veti da seama mai bine din fotografii care este procedura.
La pasul urmator intoarcem foaia 90 de grade,adica cu partea mai lunga pe verticala ,o intindem putin cu facaletul si repetam impaturirea ca si la etapa anterioara.
Acoperim cu o folie alimentara,nu prea strans deoarece aluatul va creste foarte mult si punem la frigider pentru o ora.
Dupa ce a trecut o ora,scoatem aluatul si il intindem din nou ca si la etapa anterioara.Ungem cu untul ramas,apoi impaturim la fel.Punem iar la frigider pentru o ora.
Scoatem iarasi aluatul si il mai intindem si impaturim pentru ultima oara.Lasam iarasi la frigider o ora.
In sfarsit scoatem aluatul din frigider si intindem iarasi foaia dreptunghiulara ca si la inceput.Cu ajutorul unui cutit,sau taietor pentru pizza,taiem triunghiuri isoscele,mai mari sau mai mici in functie de preferintele fiecaruia.Eu nu le-am facut foarte mari si am mai umplut niste patratele rasucite.
Daca doriti puteti sa puneti umplutura,apoi le rulati de la baza spre varf.
Daca va inchipuiti ca e gata,nu e chiar asa.Le asezam frumusel in tava pe hartie de copt,cu distanta de cativa cm intre ele si le mai lasam sa creasca timp de o ora.Si aici exista varianta la cald sau la rece.Eu am preferat-o pe cea la cald si de data asta.
Pentru uns batem oul si-l amestecam cu lapte.
Ungem croissantele cu amestecul de ou si lapte,apoi le punem la cuptor la temperatura medie pentru aproximativ 30 de minute.Va trebui insa sa verificati,timpul de coacere este in functie de cuptorul folosit.
Etapa urmatoare este cea mai grea,dupa ce ati muncit toata ziua la prepararea lor,acum va trebui sa rezistati mirosului imbietor ce se imprastie in bucatarie.
Gata….chinul nostru a luat sfarsit.Dupa ce le lasam sa se racoreasca nitel,le scoatem pe un platou,punem repejor o cana de lapte si savuram rasplata binemeritata dupa o zi de munca.
Sincer,a fost cam ca si o zi de munca la birou in luna ianuarie ……Uoooofff
Hai sa aveti pofta daca va faceti,ca ale mele sunt aproape amintire.