Crapul prăjit, este o mâncare foarte gustoasă și ușor de făcut. De data aceasta am preferat să folosesc făină albă pentru prepararea lui. Garnitura aleasă a fost cartofi natur și un sos olandez.
Dintr-un crap mare, de cca 2 kg, am făcut 2 feluri de mâncare.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 6 porții.
Curățarea peștelui:
Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se spală bine și se mai lasă cca 1/2 oră în apă rece. Se îndepărtează capul și coada, după care se face file îndepărtând coloana vertebrală. Operațiunea a durat cca 1/2 oră. Capul, coada și o mică parte din file le-am folosit la prepararea ciorbei, iar din cele două bucăţi de file rezultate, am preparat încă un fel de mâncare.
Pregătirea cartofilor natur:
Se curăță și se spală bine cartofii. Se taie în bucăți nu prea mari și se pun în apa care fierbe și în care am pus puțină sare. Când sunt gata îi scoatem pe un platou. În timp ce fierb cartofii vom pregăti peștele.
Pregătirea crapului prăjit:
Se taie fileul de pește în bucăți, cam de 3-4 degete grosime. Presărăm cu puțină sare și mixt de plante aromatice și lăsăm cca 10-15 minute ca să pătrundă gusturile. (Între timp am pregătit sosul olandez!)
Se pune făină albă într-o farfurie, se tăvălesc bucățile de pește prin făină și se așează pe o coală albă, de hârtie sau într-o farfurie. Se toarnă ulei într-o tigaie, în așa fel încât să acopere bucățile de pește, când le punem la prăjit. Se rumenesc bine pe ambele părți. Când sunt gata, se scot și se pun într-un vas, pe niște șervețele sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă de ulei.
Pregătirea sosului olandez:
Se pune oțetul într-o tigaie mică, împreună cu boabele de piper și foaia de dafin. Se fierbe la foc mare, până când mai rămâne o singură lingură de oțet. Se scot boabele de piper și foaia de dafin și se lasă să se răcească.
Gălbenușurile se pun într-un mixer împreună cu oțetul și se mixează. Untul topit se toarnă încet și se mixează cu celelalte ingrediente, până ce sosul începe să se îngroașe.
În cazul în care sosul este prea gros, se adaugă puțină apă caldă. Se condimentează după gust cu sare, piper și puțină zeamă de lămâie.
Poftă bună!
1
Gătiți peștele la foc mic, ca să se pătrundă și să se rumenească.
2
Nu lăsați peștele prea mult la prăjit, ca să nu se ardă.
3
Se poate servi și cu mămăliguță caldă și mujdei de usturoi, sau lămâie.
4
Pentru pregătirea peștelui puteți folosi și făină de mășai, sau amestec în părți egale, de făină albă și de mălai.