Cand vad pe net o idee interesanta, trebuie sa o pun in aplicare. Foarte faina este ideea asta, cozonacul arata foarte frumos si nu este greu de pregatit.
Mai intai pregatim maia. Intr-un bol, punem 50 ml de lapte caldut, drojdia si o lingurita de zahar si lasam deoparte 5 minute.
Intr-un bol adanc punem faina, adaugam drojdia, zaharul, ouale, untul, sarea si restul de lapte si framantam un aluat. E gata cand nu se mai lipeste de degete, mai puteti adauga faina daca nu e de ajuns.
Lasam deoparte aluatul pana se dubleaza ca marime. De obicei, il pun acoperit cu un prosop umed, in interiorul cuptorului cu microunde. Este ferit de curent si creste frumos.
Preincalzim cuptorul si amestecam zaharul cu scortisoara, cardamonul si nucsoara.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in cinci bucati, patru mai mari si una mai mica.
Bucata mica va fi pentru mijlocul cozonacului. O intindem intr-o forma dreptunghiulara, presaram cu zahar pe toata suprafata, rulam de-a lungul, apoi rasucim.
Pe tava in care vom coace cozonacul, punem foaie de copt.
Din cele patru bucati, intindem prima foaie, o ridicam cu ajutorul sucitorului (o rulam) si o punem in tava. Presaram cu zahar.
Continuam la fel cu restul foilor, dar pe ultima nu vom aplica zahar.
Cu un cutit ascutit, taiem in 8 bucati egale, apoi fiecare bucata in parte, va fi crestat la mijloc. Prin aceasta crestatura, se va trage varful fiecarei bucati, iar capetele de sus se vor uni si se vor trage putin in sus. Sa strangeti bine cand le uniti, ca sa nu se dezlipeasca.
Continuam pana sunt gata toate bucatile si punem bucata rasucita in mijloc. Apasam putin cu palma.
Batem galbenusul cu 2 linguri de apa si aplicam cu o pensula pe toata suprafata cozonacului.
Bagam tava la cuptor si tinem primele zece minute la un foc mai mare, apoi la o temperatura mai mica. Urmariti ca sa nu se arda pe fund.
Cand s-a rumenit si e copt si pe dinauntru (facem testul cu scobitoarea) scoatem tava si lasam sa se raceasca.