Ciorba de potroace ca la Cleme

de Constelatialeu in Supe/Ciorbe, 2 Sep 2021 | 2452 vizualizari

 

Pentru ca si deoarece am fost nasi, ciorba de potroace a cazut in sarcina mea ( zic unii ca m-as pricepe....:))))))))). Am citit eu cate ceva despre potroaca asta care te drege dupa o nunta zbantuita si bahica ( pentru unii mai setosi), Radu Anton Roman zicea ca o ciorba buna de potroace se face musai cu ceva oratanii crescute in batatura omului gospodar, multe inimi si pipite de pasare si zeama de varza sarata. Toate bune si frumoase pana la zeama de varza, nu am avut si multora nu le place zeama de varza in ciorba. Asa ca am creat propria-mi ciorba de potroace, n-am pretentia ca am inventat-o eu, cum nici roata si apa calda n-am inventat-o, asa ca tocmai ce depozitasem la beci un delicios bulion de zarzare rosii, o nebunie acra numai bun sa te dreaga. Nasa distractia s-a dus, deci la treaba cu mine....ori a fost foarte buna, ori toata lumea vroia sa se dreaga...:)))))))))))))))))))))))))) ca din ditamai tuciul cu ciorba nu a mai ramas mare ''branza''....

 

INGREDIENTE

  • 2 cocosi ''tarani'' cca 4 kg curatati
  • 2 kg inimi si pipote de pui
  • ceapa cca 500 g
  • 450 g ardei gras rosu
  • 250 g pastranac
  • 550 g morcov
  • 330 g telina
  • 1 cescuta cu orez
  • sare
  • bulion de zarzare
  • apa cca 18 l
  • 8 galbenusuri
  • 300 g smantana grasa, 35% grasime
  • 2 legaturi de leustean
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de potroace ca la Cleme:

Sa incepem cu inceputul, treaba cu cocosii. Avand in vedere ca am fost nasa am avut ajutoare, sora cea mica sa ocupat de cocosi, toata treaba aia cu taiat, oparit, curatat , parlit si ciobanit, eu i-am primit de`a gata, cum se spune, doar i-am taiat in bucatele mai mici. Deci de partea asta am scapat, eu am curatat si taiat legumele in cubulete mici, ceapa am taiat-o marunt. Initial am vrut sa fierb ciorba la foc de lemne, dar ploaia nu mi-a dat voie a plouat torential, asa ca am folosit varianta aragaz. Am pus in tuci ( 20 l capacitate) bucatile de carne , inimile si pipotele, am umplut tuciul cu apa, mai mult de jumatate, am presarat sare grunjoasa si am lasat sa fiarba la foc mediu cca 3 ore. Dupa ce carnea sa patruns bine,am mai adaugat apa, aproape plin tuciul, am adaugat zarzavaturile, am lasat sa se fiarba, dupa care am adaugat si orezul. Cat a fiert orezul am pregatit galbenusurile amestecate cu smantana, ca sa dreg ciorba la final. Cand toate ingredientele au fiert, am potrivit de sare, am adaugat bulionul de zarzare, am lasat sa dea intr-un clocot, apoi am stins focul. Am lasat sa se linisteasca ciorba cca 20 min, apoi am adaugat galbenusurile amestecate cu smantana si cu zeama de ciorba. La final am adaugat leusteanul tocat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de potroace ca la Cleme" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

laura_n 1

06.09.2021, 22:26

Meserie a la Cleme!

Panacris 1

13.09.2021, 09:02

Sățioasă și tare interesantă dresala! Să trăiască nașa și să mai facă!

Anett 1

30.11.2021, 15:51

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de rata reteta traditionala romaneasca