Din câteva legume de sezon și 150-200 grame de tăiței se poate face destul de repede o ciorbiță gustoasă și ușoară, numai bună pentru aceste zile călduroase de început de toamnă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbiță.
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală bine, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei.
Se curăță și usturoiul, se taie foarte fin și se călește în tigaie, peste ceapă.
Se spală roșia, se taie mărunt și se pune în tigaie, la călit, peste ceapă și usturoi, până ce se înmoaie și mai scade puțin.
Se curăță ardeiul gras și gogoșarul de cotoare și semințe, se spală și se taie julienne, după care se călesc în tigaie, cu celelalte legume, până ce se înmoaie.
Se curăță cartofii, se spală bine, se taie cubulețe și se pun la fiert în oala în care rădăcinoasele sunt aproape fierte. Se spumuiește, când este cazul.
Se fierb tăițeii în apă clocotită cu sare și când sunt gata, se clătesc de două-trei ori și se lasă să se scurgă de apă, în strecurătoare.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se taie mărunt.
Când cartofii sunt aproape fierți se adaugă legumele călite în tigaie și după încă două clocote se adaugă și tăițeii fierți și scurși de apă.
Se condimentează cu sare și piper și se presară pătrunjelul tocat, după care se oprește focul de la aragaz, se pune capacul peste oală și după 10-15 minute, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți alături. Cine vrea, poate adăuga 1-2 linguri de smântână.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară, ci căliți-o doar ușor, până ce se înmoaie, ca să rămână dulce.
2
Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu se terciuiesc ușor.
3
Căliți ardeiul și gogoșarul până ce se înmoaie bine.
4
Nu adăugați cartofii în oală, decât atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
5
Condimentați ciorba cu sare și piper și presărați pătrunjel tocat la sfârșit, înainte de a opri focul de la aragaz.
6
Înainte de servire, ciorba trebuie "să se odihnească" 10-15 minute.
7
Cine vrea, poate adăuga borș (înainte de ultimul clocot), sau smântână, la servire, în farfurie.
8
Ciorba poate fi servită cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.