Am avut poftă de o ciorbă de fasole verde și dovlecel, iar băieții mei au avut poftă de o ciorbă cu ceva afumătură, așa că am combinat poftele și a rezultat o delicioasă ciorbă de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată.
Porționăm scărița, o clătim bine cu apă caldă și o punem la fiert, în apă cât să o acopere.
Într-un alt vas, punem uleiul la încins și înăbușim ceapa și rădăcinoasele tocate în cuburi.
Nu le călim, le înăbușim sub capac, picurând peste ele și câte puțină apă călduță.
Când scărița atinge punctul de fierbere, o mai lăsăm să fiarba vreo două-trei clocote, apoi scurgem apa, o clătim cu apă fiartă și o punem din nou la fiert în 4 l de apă.
Înlăturăm spuma care se formează, apoi, cînd carnea este ușor pătrunsă, adăugăm legumele înăbușite, iar peste 5-6 minute, fasolea verde, curățată de capete, spălată și ruptă mai mărunt, precum și dovlecelul curățat și tocat în cubulețe.
Acoperim vasul și lăsăm ciorba de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată să fiarbă până când toate ingredientele sunt bine pătrunse.
Adăugăm roșiile pentru ciorbă, bulionul de corcodușe, iar la primul clocot de la adăugarea acestora, presărăm cimbru, tarhon, foile de dafin, adăugăm ardeii tocați în cuburi și potrivim gustul de sare și piper.
Piperul este opțional, poate fi adăugat în timpul servirii, dacă se dorește.
Mai lăsăm ciorba de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată să fiarbă 10-15 minute, pentru a se aromatiza de la condimentele adăugate, timp în care adăugăm și mărarul tocat fin, apoi stingem focul și presărăm deasupra ciorbei, pătrunjelul tocat.
Este o ciorbă de vară ușor acrișoară și cu gust de afumătură, care poate fi servită ca atare, cu ardei iute, sau cu smîntănă.
Să vă fie de folos!